Tko može odoljeti prhkim i slatkim medenjacima? Nije ih teško pripremiti, a mogu se ponuduti s toplim i hladnim pićima, kao međuobrok i nešto s čim ćete si zasladiti dan. Isprobajte ovaj divni recept
Recept za medenjake koje baš svatko može napraviti kod kuće
Iako su jedni od najpopularnijih božićnih kolačića, tko nam brani da ih jedemo tijekom cijele godine? Ukusni zalogajčići će se svima svidjeti.
POGLEDAJTE VIDEO: Nevjerojatne torte i slastice.
Pokretanje videa...
Sastojci:
- 150 g meda
- žličica soda bikarbone
- 250 g maslaca
- 2 jaja
- 15 g šećera u prahu
- 500 g oštrog brašna
- žličica cimeta
- ribana korica jednog limuna
- žlica ruma
- 3 prstohvata muškatnog oraščića
Priprema:
Izmiksate metlicama maslac (koji ranije ostavite da omekša na sobnoj temperaturi), jaja i rum. Posebno pomiješajte suhe sastojke - brašno, koricu limuna, cimet, muškatni oraščić i šećer.
Zagrijte lagano med pa kada je topao, u njega stavite soda bikarbonu i promiješajte - trebala bi nastati pjena. To ulijte u mješavinu ranije pripremljenog maslaca, jaja i ruma pa dobro promiješajte. Potom u to dodajte mješavinu suhih sastojaka pa dobro promiješajte da se poveže i stavite u hladnjak na sat vremena.
Nakon toga radite kuglice promjera oko tri centimetara pa ih slažite na protvan, na masni papir. Neka među kuglicama bude veći razmak (oko 8 do 10 cm) jer će se dosta raširiti.
Pecite ih na sredini pećnice, na 170 stupnjeva - 10 minuta.
Napomena:
Ovi medenjaci su odlični takvi kakvi jesu, ali možete ih i prekriti čokoladom - u tom slučaju neka čokolada bude crna, sa što većim udjelom kakaa. Otopite čokoladu na pari pa provlačite medenjake kroz nju. Stavite da se osuše na rešetku ili masni papir.