Pašticada se tradicionalno radi od goveđeg buta, ali i ova janjeća je će vas oduševiti, posebno ako ste ljubitelj takve vrste mesa. Računajte da će vam za pripremu trebati oko dva sata
Recept za janjeću pašticadu: Toliko je ukusna da ćete teško pojesti samo jednu porciju
Sastojci:
- 1500 g janjetine, but
- 100 g pancete
- 3 režnja češnjaka
- sol
- svježe mljeveni papar
- papar u zrnu
- 1 dl ulja suncokretovog
- 200 g mrkve, crvene
- 50 g grožđica
- 1 žlica pasirane rajčice (passata)
- 2 dl crnog vina
- 0.50 dl prošeka
- 2 mala žlica vinskog ocata
- 1 kom. peršina, list
- 1 kom. celera, list
- 1 kom. lovorov list
- ružmarin
- klinčići
- 1 žlica pšeničnog brašna, bijelo
- 2 kom luk, crveni
Priprema:
Janjeći but odvojite od kosti i oblikujte ga u veliki odrezak. Malo ga rastucite batićem, pospite nasjeckanim češnjakom, posolite, popaprite i po površini rasporedite komadiće pršuta ili pancete. Savijte pripremljeni odrezak u rolat, povežite konopcem i posolite. Propržite ga naglo sa svih strana na vrućem ulju u većoj tavi. Izvadite ga iz tave na stranu.
Na preostaloj masnoći propržite narezan luk i mrkvu. Dodajte pire od rajčica, zalijte vinom, prošekom i vinskim octom. Dodajte grožđice, grančicu celera, papar u zrnu, lovorov list ružmarin i klinčiće.
Kad zavri stavite meso i kuhajte oko 1 sat uz dolijevanje vode. Kad meso omekša izvadite ga, a povrće propasirajte. U tako dobiveni umak umiješajte žlicu brašna razmućenu u malo vode i sve prokuhajte. Po potrebi umak razrijedite juhom.