Pekli su ih prije više od sto godina i slali pripadnicima ANZAC-a (australski i novozelandski vojni korpus) tijekom službe u Galipolju u vrijeme Prvog svjetskog rata - zovu ih Anzac keksi
Recept za fine keksiće koji su prvotno napravljeni za vojsku
Sastojci:
- 85 g zobenih pahuljica
- 85 g sušenog kokosa
- 100 g brašna
- 100 g šećera
- 100 g maslaca, plus malo za podmazivanje protvana
- 1 žlica zlatnog sirupa (golden syrup)
- 1 žličica sode bikarbone
Postupak:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva pa krenite s pripremom smjese. Pomiješajte sve suhe sastojke (osim soda bikarbone). Otopite maslac u maloj tavi i umiješajte zlatni sirup. U sodu dodajte dvije žlice kipuće vode pa to umiješajte u smjesu maslaca i sirupa.
Potom napravite malu udubinu u mješavini suhih sastojaka i ulijte mješavinu maslaca, sirupa i sode. Lagano promiješajte.
Protvan premažite maslacem pa žličicom stavljajte smjesu tako da su hrpice udaljene oko 2,5 centimetara jedna od druge jer će se keksići raširiti.
Pecite ih 8 do 10 minuta, dok ne porumene pa prebacite na rešetku da se ohlade, prenosi bbcgoodfood.com.
Zlatni sirup možete napraviti i sami
Osnovno pravilo je da se pomiješaju šećer i voda u omjeru 2:1 dok limuna možete dodati po ukusu - iako se limun u sirup ne dodaje zbog poboljšanja okusa, već kako bi spriječio kristalizaciju šećera. Također, umjesto soka od limuna, u smjesu možete ubaciti i krišku.
Primjer recepta:
- Sastojci: 200 ml vode, 400 g šećera, 50 ml svježe iscijeđenog soka od limuna.
- Postupak: Najprije pomiješajte dio šećera s vrlo malo vode i otapajte na laganoj vatri dok se šećer ne karamelizira (dobije boju jantara). Potom dodate ostatak vode i šećera kao i limun te kuhate dok sirup ne dobije željenu gustoću.
Postoji još jedna varijanta pripreme ovog sirupa, a to je da se u lonac stavi stave sav šećer i voda, a kad se šećer otopi, dodaje se limun. Smjesa se krčka na laganoj vatri dok sirup ne dobije boju jantara.
Na kraju ohlađeni sirup prebacite u staklenku i koristite po potrebi.