Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Razlike sode i praška za pecivo: Nisu isti i ne koristite ih tako!

Razlike sode i praška za pecivo: Nisu isti i ne koristite ih tako!
2

Razlika između praška i sode bikarbone prvenstveno je u kemijskom sastavu i ne, jedno, drugo ne može mijenjati u receptu jer svaki od tih sastojaka ima drugačiju funkciju.

Većina ljudi misle i smatraju kako su prašak za pecivo i soda bikarbona iste stvari, možda ste ih i čak u nekom trenutku skupa koristili, ali oni su zapravo potpuno različite stvari i koriste se na različite načine u kuhinji i u kući.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:43

Evo koja je razlika između praška za pecivo i sode bikarbone i za što se oni trebaju koristiti:

Razlika je prvenstveno u kemijskom sastavu i ne, jedno, drugo ne može mijenjati u receptu jer svaki od tih sastojaka ima drugačiju funkciju. 

Soda bikarbona, poznata i kao kuhinjska soda, često se koristi u kuhinji i u kupaonici, a mnoge obitelji bez nje ne mogu u kućanstvu. Znanstveni joj je naziv natrijev hidrogenkarbonat, a koristi se prvenstveno kao sredstvo za dizanje tijesta, iako ima i mnogo značajnih zdravstvenih primjena.

Najčešće se koristi za pečenje kolača. Amerikanci je zovu 'Baking soda', a kod nas je takva soda poznata kao soda bikarbona, koja je u stvari bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim poput limuna stvara plin ugljični dioksid. Prašak za pecivo u osnovi je soda bikarbona s kiselinom koja je već ugrađena, piše The Sun.

Ali ne možete ih koristiti istodobno u pečenju. Ako pokušate, vaš recept vjerojatno neće ispasti onako kako ste zamišljali.

Soda bikarbona je čest sastojak koji se pojavljuje u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup, sok od limuna i bundeve. Ti proizvodi su često tamniji i hrskaviji. Ako je pravilno skladištite, soda bikarbona, nema rok trajanja.

Soda je također super učinkovita, abrazivna i izvrsno je prirodno sredstvo za čišćenje. Može se koristiti za čišćenje prljavih madraca, potamnjelog nakita, a čak djeluje i kako bi kuhinjski sudoper zablistao.

Kuhari: Ovo su najčešće greške pri pripremi odreska kod kuće
Kuhari: Ovo su najčešće greške pri pripremi odreska kod kuće

Što je prašak za pecivo?

To je kombinacija sode bikarbone i još jedne kiseline (najčešće je to vinska kiselina) sa inertnim stabilizatorom (neaktivni sastojak koji sprječava reakciju), a to je vrlo često kukuruzni škrob.

Za razliku od natrijevog bikarbonata koji zahtijeva aktiviranje kiseline i tekućine, prašak za pecivo treba samo tekućinu. Kao što i samo ime govori, prašak za pecivo koristi se u kuhinji za razne recepte. Koristi se za povećanje volumena i olakšavanje teksture pečenih proizvoda.

Glavna razlika: Soda bikarbona je alkalna, a kad se miješa u nešto kiselo, poput octa, pustiti će plin. Ovdje je ključ da soda bikarbona zahtijeva neku vrstu kiseline da aktivira reakciju. Tako će raditi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su mlaćenica, kiselo vrhnje, sok od limuna, jogurt i tako dalje. Prašak za pecivo, nije ništa drugo nego soda bikarbona s nekom vrstom kisele mješavine koji su već uključeni. Soda bikarbona i kiselinski spoj neće reagirati dok se ne navlaže, što uzrokuje da se dvije kemikalije miješaju.

Pizza s 'tijestom' od cvjetače pomaže vam izgubiti višak kila
Pizza s 'tijestom' od cvjetače pomaže vam izgubiti višak kila

Pojam s kojim ćete se često susretati je i 'samo dižuće brašno'. Sami ga možete jednostavno pripremiti:

1 šalica brašna za sve namjene (150g)
1 i pol čajna žlica praška za pecivo
1 čajna žlica soli

Ovako pripremljeno brašno možete čuvati do 6 mjeseci u zatvorenoj staklenci. Ako ga pripremate od cjelozrnatog brašna, obavezno ga čuvajte u hladnjaku, savjetuje pekarski glasnik.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
OD 22. DO 28. PROSINCA

Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti

Kod Jarca je moguća velika ljubav i zaljubljenost pa će mnogi ovih dana ući u novu vezu. A oni koji su već u vezi bit će privrženiji jedno drugom i razveseliti se darovima
Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak
25 IZAZOVNIH PITANJA

Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...