Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Rano otkrivanje spašava: Načini liječenja raka vrata maternice

Rano otkrivanje spašava: Načini liječenja raka vrata maternice

Prvo, vaš liječnik mora odrediti stadij raka, što uključuje njegovu veličinu i to da li se proširio na druge dijelove tijela. Na temelju stadija i tipa raka vrata maternice, odabrat će liječenje koje će najvjerojatnije smanjiti tumor

Ako imate rak vrata maternice, imajte na umu da je on obično vrlo lječiv - osobito ako ga je vaš liječnik otkrio rano. U tom slučaju postoji nekoliko opcija za liječenje, ublažavanje simptoma i produljenje života.

storyeditor/2024-04-12/179120347_l_normal_none.jpg

Prvo, vaš liječnik mora odrediti stadij raka, što uključuje njegovu veličinu i to da li se proširio na druge dijelove tijela. Na temelju stadija i tipa raka vrata maternice, odabrat će liječenje koje će najvjerojatnije smanjiti tumor.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Povratak godine: Princeza Kate Middleton prvi put u javnosti nakon dijagnoze 00:53

Također će uzeti u obzir vašu dob i želite li zadržati mogućnost imati djecu.

Liječenje raka vrata maternice uključuje:

  •     Kemoterapiju
  •     Radioterapiju
  •     Kirurgiju
  •     Ciljanu terapiju

Uzmite vremena da pregledate sve svoje opcije. Pobrinite se da razumijete kako svako liječenje djeluje. Ako niste sigurni u nešto, postavite pitanja. Također možete zatražiti drugo mišljenje od drugog liječnika.

Osam razloga zašto ste stalno umorni i trikovi kako si pomoći
Osam razloga zašto ste stalno umorni i trikovi kako si pomoći

Kirurgija

Kirurgija je glavni oblik liječenja raka vrata maternice. Ponekad ćete dobiti kemoterapiju ili radioterapiju kako biste smanjili tumor prije operacije ili kako biste uništili preostale stanice raka nakon operacije. Tip operacije ovisi o veličini tumora i tome je li se proširio.

Neki tipovi operacija raka vrata maternice mogu utjecati na vašu mogućnost začeća. Razgovarajte sa svojim liječnikom o rizicima prije nego što se odlučite za postupak.

  •  Konizacija: Ova operacija može liječiti vrlo male karcinome vrata maternice koji se nisu proširili. Vaš kirurg uklanja konusni dio abnormalnih stanica iz vašeg vrata maternice. Konizacija se izvodi nožem, laserom ili tankom, zagrijanom žicom. Nakon konizacije trebali biste moći imati djecu.
  •  Totalna histerektomija: Ova operacija uklanja maternicu i vrat maternice. To je glavni tretman za male tumore koji se nisu proširili izvan vrata maternice.

Ovaj postupak može se izvesti kroz:

  • Trbuh (abdominalna histerektomija)
  • Trbuh kroz vrlo male rezove (laparoskopska histerektomija)

Tijekom postupka vaš kirurg može također ukloniti jajovode i jajnike, kao i limfne čvorove u zdjelici kako bi provjerio je li se rak proširio.

storyeditor/2023-02-06/114053965_l-1.jpg

Morat ćete ostati u bolnici od 1 do 5 dana nakon histerektomije. Vrijeme oporavka je brže za laparoskopske operacije nego za abdominalne operacije.

Nećete moći rađati djecu nakon histerektomije. Ako još uvijek želite djecu i odlučite se za ovaj postupak, razgovarajte sa svojim liječnikom o opcijama kao što su zamrzavanje jajnih stanica ili embrija.

  • Modificirana radikalna histerektomija: Ova operacija obično se izvodi kod ranih stadija raka vrata maternice koji se nije proširio izvan vrata maternice. Tijekom radikalne histerektomije, vaš liječnik uklanja maternicu i vrat maternice, zajedno s ligamentima koji drže maternicu na mjestu, i gornji dio vagine uz vrat maternice. Limfni čvorovi u zdjelici također se mogu ukloniti.
  • Operacija se obično izvodi s jednim velikim rezom u trbuhu ili je laparoskopski asistirana kroz vaginu.
  • Vaš boravak u bolnici nakon radikalne histerektomije obično traje između 5 i 7 dana. Možete imati poteškoća s odlaskom u toalet nakon operacije i možda će vam biti potreban privremeni kateter za mokrenje.
  • Trakelektomija: Ovaj postupak, poznat i kao cervikektomija, opcija je ako imate rani stadij raka vrata maternice i još uvijek želite imati djecu. Uklanja se vrat maternice i gornji dio vagine, ali ostavlja se većina maternice. To se može učiniti kroz otvoreni rez ili laparoskopski u trbuhu ili vaginalno. Ako zatrudnite, morat ćete roditi carskim rezom.
  • Pelvična eksenteracija: Ova operacija se koristi kada se rak vrata maternice vrati i proširi izvan vrata maternice. Vaš kirurg će ukloniti vaš vrat maternice, maternicu i obližnje limfne čvorove. Ovisno o tome gdje se rak proširio, mogu se ukloniti i drugi organi, poput mokraćnog mjehura, vagine, rektuma i dijela debelog crijeva. Ako vam se ukloni mokraćni mjehur ili rektum, kirurg će stvoriti nove putove za izbacivanje mokraće i otpada iz vašeg tijela.

Radioterapija

Radioterapija koristi rendgenske zrake visoke energije za ubijanje stanica raka i zaustavljanje njihovog rasta. Možete dobiti radioterapiju prije ili nakon operacije ili ako se vaš rak proširio izvan vrata maternice.

Istraživanje koje financira EU otkriva tajne ljudskoga mozga
Istraživanje koje financira EU otkriva tajne ljudskoga mozga

Možete primati radioterapijske tretmane na dva načina:

  • Brahiterapija: Dobivate radioterapiju kroz mali uređaj koji se postavlja unutar vašeg tijela, blizu vrata maternice. Ovo se radi za rane stadije raka vrata maternice. Može se provesti u bolnici ili ponekad kod kuće.
  • Eksternalna terapija zračenjem: EBRT se često kombinira s brahiterapijom kako bi se spriječio povratak uznapredovalog raka vrata maternice. Radioterapija se daje iz uređaja izvana, u kratkim serijama jednom dnevno, 5 dana u tjednu, tijekom 5 do 6 tjedana.

Nuspojave radioterapije mogu uključivati:

  •     Umor
  •     Labave stolice, proljev
  •     Mučnina, povraćanje
  •     Bol tijekom seksa
  •     Promjene na koži
  •     Nelagodu i čestu potrebu za mokrenjem
  •     Promjene u menstruaciji
  •     Otečene noge (ako su limfni čvorovi ozračeni)

Ove nuspojave obično nestaju nakon završetka liječenja.

Kemoterapija

U kemoterapiji se koriste lijekovi za ubijanje ili usporavanje rasta stanica raka vrata maternice. Obično ćete primati kemoterapiju putem intravenske infuzije.

Za rak vrata maternice, liječnici često kombiniraju kemoterapiju s radioterapijom, što se naziva kemoradioterapija. Dodavanje kemoterapije poboljšava djelovanje radioterapije. Također možete dobiti kemoterapiju ako se vaš rak proširio.

Nuspojave kemoterapije ovise o tome koji lijekovi se koriste, ali mogu uključivati:

  •     Promjene u menstruaciji
  •     Umor
  •     Gubitak kose
  •     Povećan rizik od infekcija
  •     Gubitak apetita
  •     Rane u ustima
  •     Mučnina i povraćanje

Dobivanje i radioterapije i kemoterapije može povećati broj nuspojava koje imate. Mnoge od njih obično nestaju nakon završetka liječenja. Neke mogu trajati dugo vremena ili čak trajno. Pitajte svog liječnika za načine kako ublažiti svoje nuspojave.

Ciljana terapija

Ciljana terapija koristi lijekove koji ubijaju stanice raka, ali štede zdrave stanice. Na primjer, bevacizumab (Avastin) je lijek koji sprječava formiranje novih krvnih žila. To može usporiti rast tumora u uznapredovalom raku vrata maternice, jer tumori trebaju nove krvne žile za prehranu. Liječnici često koriste ciljanu terapiju s kemoterapijom. Nuspojave mogu uključivati visoki krvni tlak, umor, gubitak apetita, kao i krvne ugruške ili krvarenje.

Tisotumab vedotin-tftv (Tivdak) je konjugat antitijela i lijeka. To znači da je to monoklonsko antitijelo povezano s lijekom koji ubija rak. Monoklonsko antitijelo veže se na specifični protein na površini stanice raka, omogućujući povezanom lijeku da uđe i ubije stanicu raka. Tivdak također može pojačati imunološki sustav kako bi ubio stanice raka.

Imunoterapija

Imunoterapija je upotreba lijekova za stimuliranje vlastitog imunološkog sustava osobe da učinkovitije prepoznaje i uništava stanice raka, piše Webmd.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
'Život u prirodi pomogao mi je kontrolirati ovisnost o seksu'
ISKRENA ISPOVIJEST

'Život u prirodi pomogao mi je kontrolirati ovisnost o seksu'

Par se preselio u prirodu, nakon što se Britanka godinama borila s problemima mentalnog zdravlja prije nego što su joj nedavno dijagnosticirani bipolarni i hiperseksualni poremećaj