Rajčice su plod toplih podneblja i ako se pohrane na temperaturi nižoj od deset stupnjeva Celzijusa, dolazi do raspada stanica unutar njih i gubljenja arome
Rajčice ne držite u hladnjaku: Postaju gnjecave i bezokusne
Većina ljudi će nakon kupnje rajčica te ukusne plodove pohraniti u hladnjak, vjerujući kako će tako dulje ostati svježe i ukusne. No, istina je upravo suprotna - tvrde znanstvenici iz francuskog Agrikulturnog društva. Oni su brojnim testiranjima potvrdili da zbog stajanja u hladnjaku rajčice znatno prije postaju mekane, gnjecave, ali i gube na okusu, piše The Huffington Post.
Rajčice potječu iz podneblja toplih klima, a pohranjivanjem u hladnjak u njima dolazi do kemijskih promjena koje uzrokuju raspad stanica. To se događa već na temperaturi nižoj od 10 stupnjeva Celzijusa - dok je većina hladnjaka namještena na temperaturu od oko dva do šest stupnjeva Celzijusa.
Tada slabe arome rajčice, a kora postaje nagužvana i tekstura samog ploda gnjecavija, osobito ako u hladnjaku stoje dulje od dva dana.
Ipak, znanstvenici ističu da ako ste već kupili mekane i prezrele rajčice, tada je stavljanje u hladnjak na nekoliko sati prije posluživanja dobra ideja, jer će hladnoća izazvati trenutni kemijski efekt "stvrdnjavanja" rajčice. No i u tom slučaju, dogodit će se suprotno ako u hladnjaku ostanu dulje.