Sastavni dio rajčice je antioksidans likopen koji smanjuje upale od štetnih UV zraka, a koži daje elastičnost. Najviše ga ima u kečapu, juhama i sokovima
Rajčice djeluju kao 'anti-aging' tretman i štite od UV zraka
Rajčice pomažu da koža izgleda mladoliko i sprječavaju oštećenja uzrokovana djelovanjem sunca, utvrdilo je istraživanje britanskog Sveučilišta Newcastle. Znanstvenici su usporedili kožu 20 žena, s time da je jedna grupa svaki dan jela žličicu pasirane rajčice pomiješanu s maslinovim uljem, a druga grupa samo žličicu maslinovog ulja, prenosi Daily Mail.
Koža žena čija je prehrana bila bogata obrađenom rajčicom imala je bolju zaštitu od sunca. Također, crvenilo na koži i oštećenje DNK uslijed izlaganju UV zrakama je bilo 33 posto manje nego kod žena koje inače ne jedu puno rajčice. Kod žena koje su je redovito jele razina prokolegena je bila povišena, a riječ je molekuli koja koži daje elastičnost.
Rajčica je bogata likopenom, inače snažnim antioksidansom, koji smanjuje upale nastale zbog štetnih UV zraka te neutralizira opasne molekule koje se pojavljuju zbog predugog izlaganja suncu. Najviše likopena sadrže obrađene rajčice u kečapu, juhi i soku.
- Redovito jedenje rajčica i korištenje krema za sunčanje može pomoći u zaštiti od sunca i štetnih UV zraka. One proizvode energiju u mitohondrijima u cijelom organizmu pa čak i u koži, što usporava starenja - istaknuo je dermatolog prof. Mark Birch-Machin.
Prijašnja istraživanja potvrdila su da rajčica snizuje visoki krvni tlak i odlična je u prevenciji od raka prostate.