Pušači slabo znaju zdravstvene rizike pušenja, a broj pretile djece je u stalnom porastu | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pušači slabo znaju zdravstvene rizike pušenja, a broj pretile djece je u stalnom porastu

Pušači slabo znaju zdravstvene rizike pušenja, a broj pretile djece je u stalnom porastu

Čak 44% pušača priznaje da su slabije upoznati s zdravstvenim rizicima, a polovica pušača nikada nije niti pokušala prestati pušiti. Oko 52% svih ispitanika želi više informacija o bezdimnim proizvodima

VIDEO

Na skupu Udruge za smanjenja šteta po zdravlje (HaRPH) predstavljeni su rezultati nacionalnog istraživanja o navikama i stavovima dugogodišnjih pušača te su izneseni najnoviji podaci o pretilosti u Hrvatskoj. U ime domaćina, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, skup je, u ime ravnateljice prof. dr. sc. Mirjane Kujundžić Tiljak, pozdravila izv. prof. dr. sc. Slavica Sović koja je pritom naglasila da su pušenje i debljina bihevioralni čimbenici rizika za razvoj najučestalijih nezaraznih bolesti poput kardiovaskularnih i šećerne bolesti te malignih tumora. Aktivnosti koje se poduzimaju trebaju biti zasnovane na znanstvenim spoznajama, a kad prevencija nije moguća, a rizično ponašanje i dalje prisutno, potrebno je primijeniti aktivnosti usmjerene na smanjenje šteta po zdravlje.

Preko 50% ispitanika puši više od desetljeća

Provedeno istraživanje obuhvatilo je nacionalno reprezentativni uzorak pušača u dobi od 18 do 75 godina. Rezultati istraživanja pokazuju da čak 52% ispitanika puši više od 10 godina, od čega četvrtina puši dulje od 20 godina. Tradicionalni dimni proizvodi (cigarete) i dalje su najčešći oblik konzumacije te ih koristi 82% ispitanika, dok 18% koristi bezdimne proizvode.

Niska razina svijesti o zdravstvenim posljedicama

Čak 44% pušača priznaje da su slabije upoznati sa negativnim utjecajem pušenja na zdravlje. 51% ih je pokušalo prestati pušiti s tim da je prosječno razdoblje prestanka pušenja tek nešto više od tri mjeseca. Zdravstvene probleme povezane s pušenjem navodi tek 14,9% ispitanika, pri čemu 46,6% navodi otežano disanje, a 37,5% povišeni tlak. Više od 70% pušača izjavilo je da uživa u pušenju, što ukazuje da pristup dugogodišnjim pušačima ne može biti temeljen isključivo na zahtjevu za apstinencijom. 65% pušača vjeruje da su osobna odlučnost i svijest o štetnosti pušenja najučinkovitiji pomagači u prestanku, dok 74% pušača smatra da je dostupnost programa za odvikavanje od pušenja loša. Ovi pokazatelji naglašavaju potrebu za poboljšanjem javnozdravstvenog informiranja na način koji je pušačima i njihovim obiteljima poticajan u cilju smanjenja šteta po zdravlje.

Slaba informiranost o razinama štetnosti dimnih i bezdimnih proizvoda

Istraživanje otkriva mješovite percepcije o bezdimnim proizvodima. 71,8% ispitanika koji danas puše bezdimne proizvode prethodno je koristilo cigarete. Kao najvažnije prednosti konzumacije alternativnih proizvoda ističu manje kašlja i lakše disanje kao i da im odjeća i životni prostor manje smrde po dimu. Više od 24% je izjavilo da manje puše prelaskom na bezdimne proizvode. 37,7% pušača klasičnih duhanskih proizvoda kaže da nemaju dovoljno informacija o bezdimnim proizvodima, međutim njih 56,9% smatra da su bezdimni proizvodi jednako štetni ili štetniji od dimnih. Ovi podaci ukazuju na potrebu informiranja pušača o alternativnim proizvodima koji mogu pomoći u odvikavanju od pušenja, odnosno smanjenju štete. I polovica ispitanika smatra da javnost treba biti informirana o bezdimnim proizvodima, pri čemu njih 33.5% te informacije želi dobiti od liječnika i ljekarnika, 27.9 % od medija i 38.6% od proizvođača.

Dom očistite limunom te tako sačuvajte svoje zdravlje i okoliš
Dom očistite limunom te tako sačuvajte svoje zdravlje i okoliš

- Istraživanje pokazuje da polovica pušača ne želi prestati pušiti niti prihvaća apstinenciju kao rješenje. Također ukazuje na još uvijek nedostatnu informiranost pušača o štetnosti pušenja, a još više na informiranost o postojećim manje štetnim alternativama. Istodobno, najmanje 9000 smrti godišnje povezano je s pušenjem klasičnih duhanskih proizvoda. Smanjivanjem konzumacije cigareta smanjuje se više od 90% unosa količine toksičnih spojeva koji nastaju u žaru i dimu cigarete, a povezani su s kardiovaskularnim bolestima i rakom. Stoga je važno integrirati principe smanjenja štete po zdravlje koji mogu pomoći okorjelim pušačima da pređu s klasičnih dimnih proizvoda na manje štetne, bezdimne alternative. Ova strategija ne samo da smanjuje rizik od bolesti povezanih s pušenjem, već pruža realne i ostvarive opcije za one koji se bore s ovisnošću o nikotinu - izjavio je predsjednik HaRPH-a, doc.dr.sc. Ranko Stevanović, dr.med.

Čarobni napitak: Maslinovo ulje i limun čudo su za čišćenje tijela
Čarobni napitak: Maslinovo ulje i limun čudo su za čišćenje tijela

Temeljem navedenog istraživanja, udruga HaRPH izradila je preporuke za smanjenje štete po zdravlje pušača:
    • Unaprijediti sustav praćenja zdravstvenih posljedica pušenja.
    • Zdravstvene panele o kroničnim bolestima dopuniti evidencijom koja razlikuje pušače klasičnih od bezdimnih proizvoda u cilju kvalitetnijeg praćenja ishoda.
    • Poboljšati informiranost pušača i njihovih obitelji o zdravstvenim posljedicama i povećati dostupnost i vidljivost programa za prestanak pušenja.
    • Integrirati principe smanjenja štete po zdravlje u borbu protiv pušenja te pomoći okorjelim pušačima da ako ne mogu prestati pušiti, pređu s klasičnih dimnih proizvoda na manje štetne alternative. Ova strategija ne samo da smanjuje rizik od bolesti povezanih s pušenjem, već pruža realne i ostvarive opcije za one koji se bore s ovisnošću o nikotinu.
    • Svi dionici bi trebali aktivno promovirati i podržavati ovaj pristup kao dio sveobuhvatne strategije za smanjenje pušenja i poboljšanje javnog zdravlja te educirati javnost i zdravstvene djelatnike o bezdimnim proizvodima i njihovim potencijalnim prednostima u procesu prestanka pušenja i smanjenju štetnosti.
Udruga je na skupu predstavila i podatke o pretilosti, koji ukazuju na ozbiljne zdravstvene izazove s kojima se suočava hrvatsko društvo u tom području.

Broj pretile djece u Hrvatskoj kontinuirano raste

Prema posljednjim podacima HZJZ-a iz 2021./2022. o uhranjenosti djece po regijama, koje je iznijela prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, 20,7% djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu, a 15,4% debljinu.

- Po pitanju debljine nemamo prave sustave koji mogu pomoći pacijentima, prepušteni su snazi svoje volje“, rekla je Vranešić Bender. Istaknula je kako je važno krenuti s adresiranjem problema debljine od djetinjstva jer tu počinju problemi. „Mlade generacije žive nezdravije, pri čemu se kao najveći problemi ističu sjedilački način života, provođenje više od dva sata dnevno pred ekranima, kao i manjak sna, uz nepravilnu prehranu - naglasila je Vranešić Bender.

Nedovoljna svijest o debljini kao bolesti

Prema EHIS istraživanju iz 2019. godine, čak 41,3% ispitanika ima prekomjernu tjelesnu masu, dok 23,0% boluje od pretilosti. Gotovo svaki drugi muški ispitanik (49,5%) ima prekomjernu tjelesnu masu, dok je taj postotak kod žena 35,1%.

- Ono što brine je da je debljina kao bolest neosviještena u liječničkoj praksi, manje od 1% se ta dijagnoza koristi iako govorimo o više od 30% pacijenata koji imaju prekomjernu tjelesnu masu - naglasila je Vranešić Bender. Debljina uzrokuje brojne bolesti, od čega se posebno ističe dijabetes koji je na četvrtom mjestu zabilježenih smrti u Hrvatskoj, a više od 350.000 ljudi u Hrvatskoj boluje od dijabetesa.

Grupna lifestyle terapija daje najbolje rezultate

U liječenju debljine i pretilosti potreban je strukturiran i sveobuhvatan pristup, tzv. lifestyle terapija koji uključuje sudjelovanje stručnjaka raznih profila (kineziologa, psihologa, nutricionista, internista/pedijatara) kako bi se postigla uspješna lifestyle intervencija, pri čemu najbolje rezultate daje grupna terapija. Pristup je to koji se koristi, u primjerice, skandinavskim zemljama gdje se pokazao uspješnim i gdje pacijenti prvo prolaze kroz ovakvu vrstu terapiju te se samo u slučajevima neuspjeha razmatraju druge opcije kao što je farmakoterapija.

Ojačajte imunitet: Evo što treba jesti i piti da ublažite alergiju
Ojačajte imunitet: Evo što treba jesti i piti da ublažite alergiju

Preporuke HaRPH-a za smanjenje štete po zdravlje na području debljine su:
    • Kod postojeće pretilosti treba smanjivati štetu izbjegavanjem stigmatizacije te korištenjem adekvatne terminologije (ne debela osoba nego osoba s pretilošću), definiranjem debljine kao bolesti, a ne voljne kategorije.
    • Aktivnosti treba usredotočiti se na poboljšanje kvalitete prehrane i važnosti povećanja tjelesne aktivnosti umjesto promicanja gubitka mase.
    • Potrebno je razvijati politike koje podržavaju zdrave navike, kao što su subvencije za voće i povrće ili ograničenja reklamiranja nezdrave hrane djeci, poboljšanje pristupa sigurnim i prikladnim mjestima za šetnju ili vožnju biciklom.
    • Potrebno je identificirati osobe s pretilošću koje imaju dominantnu psihološki uzrok bolesti te pružiti odgovarajuću psihološku i psihijatrijsku podršku i potporu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Pokazatelji da koristite previše deterdženta dok perete rublje
SAVJET VIŠE

Pokazatelji da koristite previše deterdženta dok perete rublje

Kod modernih perilica rublja koje koriste manje vode od tradicionalnih previše deterdženta neće se otopiti i rublje neće biti dobro oprano. Osim toga, postat će grubo i neudobno

Mjesečni horoskop za srpanj: Djevicama će sve ići po planu, a Ribe će biti sretne i zaljubljene
ŠTO VAM NOSI LJETO?

Mjesečni horoskop za srpanj: Djevicama će sve ići po planu, a Ribe će biti sretne i zaljubljene

Plus+ Lavovi će se u srpnju odlično zabavljati, biti pričljivi, osvajati druge svojim izgledom i smislom za humor. Sreća im dolazi kroz druženje i putovanja. U prvoj polovini mjeseca budite strpljiviji i kontrolirajte ljutnju
Ako im to napravite - gotovo je: Evo zašto svaki znak Zodijaka prestaje vjerovati u ljubav
PUTEVI SRCA I ZVIJEZDE

Ako im to napravite - gotovo je: Evo zašto svaki znak Zodijaka prestaje vjerovati u ljubav

Bik će prestati vjerovati u ljubav tek kada mu slomite srce, a Lav će vas voljeti sve dok ne osjeti da više ne cijenite njegovu ljubav. Saznajte što u svakom horoskopskom znaku gasi ljubav