Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Prvi robotski restoran u svijetu otvara se u Zagrebu: 'Digitalna revolucija u ugostiteljstvu'

Prvi robotski restoran u svijetu otvara se u Zagrebu: 'Digitalna revolucija u ugostiteljstvu'

Hrana u Bots&Potsu se naručuje preko ekrana na dodir, a kada platite, robot automatski počinje pripremu, koja traje najviše 15 minuta. Cijeli proces kuhanja se odvija točno pred vama

U Vlaškoj 50 u Zagrebu će se u srijedu otvoriti prvi robotski restoran u Hrvatskoj ali i svijetu. Neće vas posluživati roboti, ali će hranu koju dobijete pripremiti robot GammaChef. Ideju za ovaj projekt razvio je poduzetnik Hrvoje Bujas zajedno s dugogodišnjim partnerima Draženom Drnasom i Đulijanom Nole koji su izradili robote.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

bots&pots VIDEO

- Ideja za ovaj projekt je stara već skoro sedam godina, a moji partneri Dražen i Đulijano su pokrenuli priču o robotu kuharu - GammaChefu. Prvotna ideja je bila da to bude kuhar za kućnu upotrebu, ta ideja zasad nije prošla pa smo se okrenuli u smjeru franšize Bots&Pots robotskih restorana - objasnio je Bujas i dodao kako je namjera prvo ovdje 'ispeći zanat' a zatim se proširiti po svijetu, primjerice u Njemačku i Skandinaviju.

Otvara se prvi robotski restoran u Hrvatskoj Bots&Pots

Kada uđete u restoran s lijeve strane vaš čeka ekran na kojem naručujete hranu. Zatim odaberete želite li narudžbu za unutra ili za van i nakon toga birate hranu uz koju ujedno i piše koliko joj treba da se napravi. Uglavnom joj treba do maksimalno 15 minuta. Možete naravno izabrati i koliko želite porcija. Kada platite, robot automatski počinje sa pripremom hrane i vi možete gledati cijeli taj proces. Također, iznad svakog robota stoji još jedan ekran koji odbrojava koliko još treba vremena da hrana bude gotova.

- Kada hrana bude gotova, robot-kuhar se okreće prema osoblju i oni tada raspoređuju porcije i jelu dodaju onaj 'završni touch' - kazao je Bujas i dodao da se hrana može jesti u restoranu ili ju možete uzeti za van, a postojat će i mogućnost dostave.

Ne bacajte hranu! Maštoviti, brzi i ukusni obroci od ostataka delicija s blagdanskog stola
Ne bacajte hranu! Maštoviti, brzi i ukusni obroci od ostataka delicija s blagdanskog stola

Što se tiče ponude hrane, spremno je čak 60 recepata, ali pošto pet robota-kuhara kuha pet obroka dnevno, plus dodatna jela koja će biti spremna prije (juha, chilly con carne) u ponudi će biti 7-8 jela, dnevno će se taj menu mijenjati i prilagođavati, a uz to ćete moći kupiti piće, desert ili salatu. Bujas je naglasio kako će cijene obroka će biti vrlo pristupačne, pa ćete tako juhe moći pojesti za 20-25 kuna, a glavna jela će biti od 30 do 70 kuna. U unutrašnjem prostoru se nalazi nekoliko stolova, no prostor će se proširiti i na terasu gdje će gosti moći uživati u jelima na lijepom vremenu.

Otvara se prvi robotski restoran u Hrvatskoj Bots&Pots

- Čekamo da dobijemo iz Grada potrebne dozvole za otvaranje terase i doista se nadamo da novi gradonačelnik neće zakidati ovakav projekt koji čak ima i turistički potencijal. Naime, ovo je prvi robotski Bots&Pots na svijetu i možemo očekivati da će i turisti doći i htjeti ga vidjeti. Nadam se da će biti brzi i ažurni oko toga - rekao je Bujas. GammaChef roboti su, napomenuo je, hrvatsko remek-djelo i to je izvorni hrvatski proizvod.

Otvara se prvi robotski restoran u Hrvatskoj Bots&Pots

- Njegovi dijelovi jesu iz zemalja diljem svijeta, primjerice Kina ili Italija, ali u Hrvatskoj se sklapa i softver je hrvatski. Ovo je jedan zaista svjetski proizvod, a uspjeli smo čak i patentirati kuhanje na daljinu - priča Bujas i objašnjava: 'Recimo da Jamie Oliver kuha u svom stanu u Londonu na GammaChefu, a istovremeno u nekom Bots&Pots restoranu u Hamburgu svi ti roboti kuhaju točno to što on kuha kod sebe doma. To je zaista top priča i to ne postoji nigdje na svijetu, a još k tome dolazi iz Hrvatske. Nevjerojatno je zamisliti da možete kušati ono što Jamie Oliver radi na televiziji'.

Ovi roboti inače rade tako da se prvo napune s hranom. Postoje dvije razine punjena, jedan je fiksni gdje se stavlja vino, sol, papar ili ulje, a drugi je varijabilni koji se mijenja, tu idu razni sastojci ovisno o jelu koje se priprema.

Otvara se prvi robotski restoran u Hrvatskoj Bots&Pots

Digitalna revolucija

- Kada robot dobije nalog za rad, prvo se izbaci ulje, pa se to miješa, dodaje se recimo crveni luk i tako dalje. To nije samo velika miješalica, to je sustav u kojem sirove namirnice pretvarate u gotov proizvod na jedan klik. Robot radi jedno jelo taj dan, a kad se završi radno vrijeme, robot se automatski sam čisti i sljedeći dan će raditi to ili neko novo jelo - pojasnio je.

Otvara se prvi robotski restoran u Hrvatskoj Bots&Pots

Ovi roboti su educirani, a upravljanje je dvojako. Naime, kako objašnjava Bujas, s jedne strane je korisnik, a s druge strane su ljudi koji kontroliraju proces. Korisnik će u budućnosti moći naručiti, preuzeti hranu u restoranu i platiti, a sam sustav ide kroz aplikaciju koja obuhvaća kontrolu robota, nabavku namirnica i samu prodaju. Što se tiče namirnica, one su uvijek visokokvalitetne pa tako naručuju hranu od nekoliko OPG-ova, a domaće je i ono što dolazi iz Dalmacije, znači morski plodovi. Naravno nešto se nabavlja i od veletrgovaca.

- Ovo je početak digitalne revolucije u ugostiteljstvo. Digitalizirano ugostiteljstvo je nešto što mi sad razvijamo i to je doista novitet u svakom segmentu - naglasio je Bujas koji se nada da će Bots&Pots u budućnosti biti samo jedan dodatak ugostiteljstvu. Trenutno imaju zaposlenih pet kuhara, od kojih je jedan glavni kuhar, Vedran Varvodić, koji je 'dao dušu' robotima i programirao ih tako da rade savršena jela svaki put. Glavni chef kuhinje, Vedran, tvrdi kako je jako zadovoljan ovim projektom te da je ovo za njega neka vrsta izazova.

Otvara se prvi robotski restoran u Hrvatskoj Bots&Pots

- Ovdje imamo jedan novi koncept koji je jako dobar jer ne ovisimo o kuharu na taj način osjeća li se on taj dan dobro ili loše, ima li neki problem i slično. Jela s ovim robotom su uvijek kvalitetna i uvijek su ista, što je najbitnija stvar. Robot radi svoj posao i radi to jako dobro. S istim namirnicama mi svaki dan dobijemo isti proizvod. Ne ovisimo o kuharima koji svaki ima različit okus za sol ili papar, a ovdje dobijemo isti proizvod jer je robot programiran tako da uvijek doda istu količinu soli sve dok ja jednog dana ne dođem i promijenim tu količinu ako su se, primjerice, gosti žalili da je jelo bi previše ili premalo slano. To je velika prednost robota - kazao je Vedran.

Roboti neće preuzeti ugostiteljstvo

- Dosta mojih kolega se sviđa ovaj koncept i jako su zadovoljni, ali ima nekih koji su stari i koji se boje da će izgubiti posao. No ljude roboti nikad neće zamijeniti - rekao je i dodao kako se ponekad kod kuhanja može dogoditi da dlaka ili nešto slično upadne u jelo, no kod robota toga nema. On je jako sterilan i sve je uvijek čisto.

Otvara se prvi robotski restoran u Hrvatskoj Bots&Pots

I Bujas se nadovezao na to da će roboti uzeti posao ljudima, no njegov stav tu je jasan.

- Roboti neće preuzeti ugostiteljstvo. Vi ćete uvijek imati hranu koju jedete satima u restoranu i uživate u svakom zalogaju s vrhunskim kuharima. Neće robot zamijeniti kuhara u tom kontekstu. On će samo ubrzati jedan proces standardizacije i povoljnijeg hranjena. Nama su konkurencije McDonald's, KFC i slični. Nama nije niti može biti konkurent neki vrhunski chef - komentirao je Bujas.

Otvara se prvi robotski restoran u Hrvatskoj Bots&Pots

Što se tiče reakcija ljudi na ovaj restoran, Bujas kaže da su one zaista svakakve i da su ljudi podijeljeni.

- Imate komentare tipa da je ovo velika svjetska agenda mijenjanja ljudi sa robotima. No, hoće li ovo uspjeti ili neće u konačnici će to pokazati tržište. Pozivam sve da kušaju ovu hranu, a tek onda procijene valja li ili ne - poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 30