Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prvi put spojili su 80 šarenih žarulja i okitili božićno drvce

Prvi put spojili su 80 šarenih žarulja i okitili božićno drvce

Ideja o izviđačima potekla je od britanskog časnika Roberta Badena Powella, koji je 1907. osnovao prvu takvu četu sa željom da djeci prenese osnovna životna znanja

VIDEO

Na današnji dan 22. prosinca 1950. u Zagrebu je osnovana prva izviđačka četa. Osnovana je u Osnovnoj školi u Harambašićevoj ulici 18 (danas OŠ Augusta Harambašića), a četa se zvala "Mladi partizan". Ubrzo je, i to 19. svibnja 1951., održan prvi tečaj za izviđačke vođe u Zagrebu, u današnjem Gradu mladih u Dubravi. Naime, izviđači ili skauti su dječje organizacije na čelu kojih su odrasli te mališane upoznaju s temeljnim vještinama snalaženja u životu i u divljini. Kroz igru uče snalaziti se na karti, kako pružiti prvu pomoć ili prepoznavati biljke i životinje u prirodi.

Ideja o izviđačima potekla je od britanskog časnika Roberta Badena Powella, koji je 1907. osnovao prvu takvu četu sa željom da djeci prenese osnovna životna znanja. Pokret se uskoro proširio po cijelom svijetu.

Izviđači su osobito popularni u SAD-u, a u Hrvatskoj prve čete osnivaju u Splitu u svibnju. Među utemeljiteljima bili su pisac za djecu Danko Oblak, Kamilo Ferenčak i Boris Lešnik. Do 1982. pokretu se pridružilo više od 42.000 djece, no tijekom Domovinskog rata interes je splasnuo i broj članova nastavio padati, pa danas imaju oko 3500 članova.

Prve božićne lampice

storyeditor/2023-12-21/Thomas_Edison.jpg

Tvorac prve praktične žarulje, američki izumitelj Thomas Edison, prvi je koji je u jedan niz postavio električne svjetiljke, pa ga se smatra i izumiteljem prve ikad verzije božićnih lampica. Naime, tijekom blagdanske sezone 1880. godine nanizao je žarulje na jednu nit oko svog laboratorija. Putnici koji su prolazili pored njegova laboratorija kako bi stigli do željezničke postaje zaustavljali su se pored svjetleće instalacije te se divili. Edward H. Johnson, Edisonov prijatelj i partner u tvrtki Edison's Illumination Company, 22. prosinca 1882. godine ručno je povezao 80 crvenih, bijelih i plavih žarulja te ih omotao oko svog božićnog drvca. Drvo nije samo bilo osvijetljeno strujom, nego se i okretalo.

Ipak, tek 40 godina kasnije elektroničke božićne lampice ulaze u kućnu upotrebu i postaju tradicija bez koje su nam današnji blagdani nezamislivi. Prije elektronike ljudi su koristili svijeće za osvjetljavanje svojih božićnih drvca. Ova praksa je često bila opasna i dovodila do mnogih kućnih požara.

Prvi put izvedena Beethovenova 'Peta simfonija'

Prvi put na današnji dan 22. prosinca 1808. izvedena je "Peta simfonija" Ludwiga van Beethovena ("Simfonija br. 5 u c-molu, op. 67"). Jedno je od najpoznatijih glazbenih djela svih vremena. 

​Više vremeplova pročitajte OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena