Jedna od legendi kaže da se izumitelj kroasana preselio u Francusku i tamo otvorio pekarnicu, gdje su ga stanovnici brzo prihvatili i do današnjeg dana s guštom jedu kroasane
Prvi kroasan pripremili su bečki pekari, a Francuzi ga prisvojili
Mekan i ukusan, kroasan je mnogima omiljena delicija za doručak. Dolazi u više okusa: od klasičnog s maslacem, čokoladom, marmeladom, cimetom, nugatom...
POGLEDAJTE VIDEO: Čak i ptice vole ukusna peciva
Pokretanje videa...
Iako se Francuska smatra domovinom kroasana, to je ukusno lisnato pecivo premazano maslacem izumio Austrijanac koji ga je nazvao kipferl, kad se grad 1683. godine uspio obraniti od napada Turaka. To je razlog zašto je pecivo u obliku polumjeseca.
Jedna od legendi kaže da se izumitelj kroasana preselio u Francusku i tamo otvorio pekarnicu, gdje su ga stanovnici brzo prihvatili i do današnjeg dana s guštom jedu.
A druga, da je sto godina kasnije kraljica Marija Antoaneta predstavila pecivo Francuzima, koji su ga nazvali 'kroasan'. Natočite kavu, uzmite kroasan i uživajte u nedjeljnom jutru.
Recept za kroasan:
Sastojci:
- 700 g brašna
- 1.5 vrećica suhog kvasca
- 3 dl mlijeka
- 2 jaja
- 3 žlice šećera
- Žličica soli
- 125 g maslaca
- 0,5 dl ulja
Priprema:
U odgovarajuću posudu staviti brašno, sol, 2 žlice šećera, suhi kvasac razmućen s malo toplog mlijeka i šećera, jedno jaje, i jedan bjelanjak (jedan žutanjak sačuvati za premazivanje kroasana), ulje i mlijeko. Zamijesiti tijesto i odložiti da se diže.
Gotovo tijesto zamijesiti, podijeliti na osam jednakih dijelova. Nakon toga otopiti maslac kojim se premazuje tijesto. Svaki dio razvaljati posebno, premazati maslacem i posložiti jednu preko druge.
Razvaljati tijesto, izrezati na osam trokuta i uvijati od šireg dijela ka užem, u obliku kroasana. Premazati ih žumanjkom. Kroasane peći 15, 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva C.