Akrilamid je kemijski spoj koji sadrži velik broj namirnica na tržištu te se dodaje u hranu kod pečenja i prženja, a povezan je s mutacijom stanica i malignim bolestima
Pronašli spoj u čipsu, keksu i u kavi koji izaziva nastanak raka
Pržena i pečena hrana koju svakodnevno kupujemo i jedemo sadrži opasnu kemikaliju, spoj akrilamid koji se povezuje s povećanim rizikom od nastanka raka, izvijestili su stručnjaci iz europske Agencije za sigurnost hrane EFSA. Taj se kancerogeni spoj može pronaći u kavi, čipsu, keksima, pomfritu, raznim oblicima grickalica, ali i u određenim markama hrane za bebe, prenosi Daily Mail.
Nakon što su dokazali štetnost akrilamida za zdravlje životinja, znanstvenici su izvijestili kako njegov unos u organizam povećava rizik od karcinoma kod ljudi svih dobnih skupina. Iako se spoj kao takav ne stavlja u namirnice, on nastaje u procesu pečenja i prženja hrane pri temperaturi od 150 stupnjeva u kojem proizvod poprima hrskavost, smeđu boju i specifičan okus.
Također, akrilamid nastaje i u postupku prženja te pečenja hrane kod kuće, a u najvećoj opasnosti su djeca zbog niže tjelesne težine.
- Akrilamid se apsorbira iz probavnog trakta u krv te dolazi do svih organa. Glicidamid je jedan od glavnih spojeva koji nastaju u tom procesu, a uzrokuje mutaciju gena i nastanak tumora - izjavila je dr. Diane Benford iz EFSA-e.
Zbog novih spoznaja EFSA namjerava regulirati zakon o zaštiti zdravlja potrošača te testirati i ograničiti koncentraciju akrilamida u hrani na tržištu.