Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Promjena vremena nosi neke poteškoće: Evo kako ih ublažiti

Promjena vremena nosi neke poteškoće: Evo kako ih ublažiti

Iako bi temperatura mogla pasti i za 10 stupnjeva, očekuju nas dani s povišenom vlagom u zraku i niskom tlakom, što bi mnogim građanima moglo stvoriti teškoće

VIDEO

Ako ste pomislili da pad temperatura koje već za subotu najavljuju hidrometeorolozi donijeti olakšanje i doprinijeti tome da lakše izgurate dan i bolje spavate noću, zaboravite na tu nadu. Temperatura će, predviđati se, pasti i za 8 do 10 stupnjeva, no uz još uvijek toplih 26 stupnjeva očekuje nas i visok udio vlage u zraku (prognoze kažu 70 do 80 posto!), koja doprinosi tome da se osjećamo kao da je nekoliko stupnjeva više, upozorava nekoliko liječnika s kojima smo razgovarali.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako podnosimo vrućine ovih dana

Pokretanje videa...

Velike vrućine na šibenskim gradskim ulicama 00:31

Visoki udio vlage u zraku otežava prirodno rashlađivanje tijela znojenjem, jer znoj ne isparava, već se zadržava na koži. Zbog toga se tijelo pojačano znoji i gubi tekućinu, kao da smo u pretis loncu. Stoga djeca i starije osobe, kao i ljudi koji rade na otvorenome, moraju biti vrlo oprezni: Jako je važno piti više tekućine da bismo nadoknadili onu izgubljenu znojenjem. Smanjite unos kave, čaja i alkohola, jer oni potiču dehidraciju te izbjegavajte napitke s visokom razinom šećera.

Woman in a park suffering heat stroke

Najbolji izbor je obična voda, uz naglasak na namirnicama koje sadrže vrijedne minerale potrebne organizmu: banane, avokado, krumpir gljive (kalij), kisele krastavce, sir, slani kikiriki (natrij), špinat, sjemenke bundeve, bademi (magnezij), mlijeko, jogurt, piletina, špinat, tofu (fosfor i kalcij).

Opasna kombinacija vrućine i vlage. Doznajte kako se izboriti sa sparnim danima koji slijede
Opasna kombinacija vrućine i vlage. Doznajte kako se izboriti sa sparnim danima koji slijede

Ako inače spadate u meteoropate, treba znati da nagle promjene vremena često donose i promjene atmosferskog tlaka. Mnogi meteoropati mogu osjetiti niz poteškoća u vrijeme pada atmosferskog tlaka, s tim da tegobe mogu početi i ranije.

Poseban oprez savjetuje se ljudima kojima imaju problema s povišenim arterijskim tlakom, onima koji pate od glavobolja i migrene, kao i ljudima koji boluju od upalnih bolesti vezivnog tkiva, poput reume ili artritisa. Naime, postoje istraživanja koja ukazuju na to da više od 80 posto bolesnika s povišenim arterijskim tlakom i glavoboljom osjeća tegobe i dva dana prije promjene vremena.

Dok povišen atmosferski tlak ne utječe bitno na promjene raspoloženja, pad tlaka kod mnogih može izazvati i nemir, nervozu, loše raspoloženje te manjak koncentracije i pospanost tijekom dana, pa nastojte odgoditi veće obaveze i izbjeći gužve u prometu. Izbjegavajte boravak vani i teži fizički napor i zadržavajte se u klimatiziranim prostorima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Mjesečni horoskop za rujan: Vage će naći novu ljubav, dok će Lavovi popraviti svoje financije
KAKO VAM IZGLEDA KRAJ LJETA?

Mjesečni horoskop za rujan: Vage će naći novu ljubav, dok će Lavovi popraviti svoje financije

Blizance očekuje lijep mjesec idealan za uživanje, ljubav, izlaske i nova poznanstva. Venera u Vagi obogaćuje vaš intimni prostor pozitivnim prilikama - iskoristite ih

Idu li jaja u vodu odmah ili kad proključa? Evo kako je ispravno
KAKO VI KUHATE?

Idu li jaja u vodu odmah ili kad proključa? Evo kako je ispravno

Cilj je da se svi dijelovi jaja kuhaju jednako i istovremeno, tvrdi jedna od najpoznatijih svjetskih kuharica čije su metode bile popularne još sredinom prošloga stoljeća
'Dečko me prevario s mojom majkom, ali savjet terapeuta bio je gori od cijele situacije'
ŽENA OSTALA U ŠOKU

'Dečko me prevario s mojom majkom, ali savjet terapeuta bio je gori od cijele situacije'

Nakon što je otkrila ovu bolnu istinu, prevarena se žena mjesec dana izolirala od svih te je pokušala nekako se nositi s izdajom od strane osoba koje je najviše voljela