Nadjevene omiljenim povrćem, voćem i mesom te zarolane u hrskavo tijesto brzo postaju omiljeno jelo. Mogu se jesti prstima, a odlična su i zakuska
Proljetne rolice koje daju slast i blagostanje domu
U azijskoj kuhinji proljetne su rolice omiljeno predjelo i tako neizbježan dio jelovnika. No Kinezi, Filipinci, Vijetnamci i Indonežani često ih jedu i kao zakusku uz čašicu pića tijekom druženja s ukućanima ili prijateljima. Njihova najveća čar je u hrskavu tijestu koje prave od brašna, vode i soli, ali dostojno ga mijenja i tanko tijesto za savijače. Može se puniti raznolikim kombinacijama povrća i koadića mesa, morskim plodovima, ali i voćem. Upravo zbog raznovrsnosti sastojaka smatraju se simbolom blagostanja pa su neizostavne pri proslavi kineske Nove godine. Osim toga, vrlo su praktične. Možete ih pripremiti i dan unaprijed pa ih drugi dan ispržiti, ovisno želite li ih jesti hladne ili tople. Budući da su sitne, smatraju se i "finger foodom", hranom koja se jede prstima pa ih možete poslužiti i na proslavama. Uz njih će najbolje pristajati kineski umak od kiselog vrhnja i češnjaka.
TIJESTO SE LAKO PRIPREMA
Zamutite bijelo brašno, sol i vodu kao za palačinke. Ostavite da stoji sat vremena. Tavu malo nauljite i ispecite tanke palačinke. Pripremite nadjev i njime napunite tijesto. Smotajte i zatvorite brašnom i vodom. Pecite dok ne bude hrskavo.
RAZLIČITI UMACI ZA TOPLE I HLADNE
Kinezi rolice vole jesti sa slatko-kiselim umakom, no ako niste njihov pobornik, možete ih kombinirati s umakom od gljiva i rajčica, posebno želite li ih jesti tople. Hladnim rolicama izvrsno će pristajati umak od čilija. Za punoću okusa i aromu stavite peršin.
ZLATNE SLASTICE OD BANANA
Slatke proljetne rolice izvrsne su s bananama, smeđim šećerom, cimetom i tankim špagetima. Špagete najprije skuhajte, sve umotajte u tijesto za rolice i pržite dok ne postanu zlatne.