Jela ispod peke svrstavaju se u vrhunske specijalitete hrvatske kuhinje. Ovako pripremljena teletina - u plitkoj posudi okružena žarom - će biti sočna, ukusna i raspadat će se u ustima
SOČNI RECEPT
Proljeće je blizu, vrijeme je za pripremu teletine ispod peke
Obično se vatra pali na ploči kamenog roštilja i kad se skupi dovoljno žara može se početi peći. U plitku okruglu posudu slažu se meso ili riba, povrće i začini te se zatim poklope pekom koja može biti izrađena od debljeg lima, gline ili gusa zvonastog oblika.
Peka se potom prekrije žarom, a okolna vatra se mora držati u pripravnosti u slučaju da se žar počne hladiti.
Sastojci:
- 1,5 kg teletine bez kostiju
- 2 dcl maslinova ulja
- kg krumpira
- 50 dkg svježe rajčice paprike i patlidžana
- 2 dcl crnog vina,
- češnjak
- luk
- ružmarin
- bosiljak
- sol i papar
Priprema:
- Posudu namažite maslinovim uljem te stavite krumpir narezan na ploške, dodajte ostalo povrće, začinite i promiješajte.
- Na povrće stavite posoljeno i začinjeno meso.
- Kad se vatra razgori, razgrnite žar, stavite podmetač, a na njega posudu s teletinom te poklopite pekom.
- Zagrnite žarom te pecite oko sat vremena.
- Otkrijte peku, zalijte vinom i nastavite peći.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku