Projekt 'Boomer' za digitalno opismenjivanje starijih osoba | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Projekt 'Boomer' za digitalno opismenjivanje starijih osoba

Projekt 'Boomer' za digitalno opismenjivanje starijih osoba

Europska komisija aktivno podržava digitalno opismenjavanje starijih osoba kako bi se osigurala njihova inkluzija i bolje razumijevanje digitalnih tehnologija

VIDEO

Gospođa Daša Šilović, umirovljenica i bivša diplomatkinja, rođena je u Zagrebu 1949.godine. Njezine ruke, koje su nekad potpisivale važne sporazume, sada se ljuljuškaju dok drže tablet. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:07

- Zamislite, prije nekoliko desetljeća, ovo bi bila znanstvena fantastika. Danas smo svi povezani, bez obzira na godine - kaže gospođa Daša.

Daša je jedna od onih rijetkih osoba koja je prihvatila digitalnu revoluciju s otvorenim rukama. Njezina znatiželja nije prestala s umirovljenjem. Naprotiv, postala je aktivna članica online zajednice i organizira 'Think Tank' školu na Korčuli svakog ljeta.

- Nema smisla sjediti i čekati da vrijeme prođe. Treba se prilagoditi - naglasila je. 

Digitalna pismenost kao ključ aktivnog starenja

Daša je svjesna da mnogi njezini vršnjaci nisu tako sretni s tehnologijom.

- Bankarske aplikacije, internetske usluge, pa čak i jednostavno korištenje mobilnih telefona mogu biti zbunjujući. Ali ne smijemo dopustiti da nas strah od nepoznatog zaustavi - istaknula je.

Projekt “Aktivno starenje u digitalnom okruženju” ima za cilj pružiti obrazovanje i podršku starijim osobama u korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT). Njegova svrha nije samo olakšati svakodnevni život, već i poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost, zdravlje, obrazovanje i participaciju u društvu.

Multigeneracijska solidarnost u digitalnom svijetu

Daša se prisjeća vremena kada su stariji ljudi bili tamarisi u lancu koji vezuje generacije.

- Nisu nas otpisivali. Bili smo most između prošlosti i budućnosti - rekla je.

U Italiji su pokrenuli inovativni projekt: dovode djecu iz vrtića u domove starih. Rezultati su sjajni. Djeca uče od starijih, igraju se zajedno, a stariji se osjećaju pomlađeno. Multigeneracijske obitelji su ključ za aktivno starenje u digitalnom dobu. Neka digitalna revolucija ne zaobiđe naše najiskusnije sugrađane.

Europska komisija: Subvencija za kupnju prve nekretnine je pridonijela rastu cijena
Europska komisija: Subvencija za kupnju prve nekretnine je pridonijela rastu cijena

- Društvena podrška i obrazovanje ključni su za aktivno starenje u digitalnom dobu. Neka nas tehnologija poveže, a ne razdvoji. Neka digitalna revolucija ne zaobiđe naše najiskusnije sugrađane - zaključuje umirovljenica. 

Edukativna radionica o digitalnoj pismenosti održana u Dugoj Resi

U svibnju ove godine, u suradnji s Maticom umirovljenika u Karlovačkoj županiji, u gradu Duga Resa održana je prva edukativna radionica o digitalnoj pismenosti za starije osobe. Projekt BOOMER, financiran kroz Erasmus+ program Strateških partnerstava, ima za cilj jačanje digitalne pismenosti osoba treće dobi. Do kraja lipnja planirano je još pet radionica u sjevernoj regiji Hrvatske.

Na radionici su sudjelovali predstavnici koordinatora projekta, istraživačkog centra CREDO Sveučilišta u Dubrovniku, te Matica umirovljenika Hrvatske i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Kroz edukacijske sadržaje razvijene u sklopu projekta, do danas je prošlo preko 600 korisnika iz Hrvatske i inozemstva, kako u online, tako i u fizičkom okruženju.

Radionicu u Dugoj Resi vodila je Nikolina Pejović, voditeljica tima iz Hrvatskog telekoma jednog od partnera projekta. Sudionici su imali jedinstvenu priliku naučiti o raznim aspektima digitalne pismenosti, uključujući komunikaciju, suradnju, sigurnost i stjecanje osnovnih digitalnih vještina. Radionica je bila interaktivna, a brojna pitanja sudionika pomogla su produbiti njihovo razumijevanje i primjenu naučenih vještina.

Europska komisija: Bugarska još nije spremna pridružiti se eurozoni zbog visoke inflacije
Europska komisija: Bugarska još nije spremna pridružiti se eurozoni zbog visoke inflacije

Projekt BOOMER ima za cilj premostiti međugeneracijske i društvene razlike uzrokovane digitalnom transformacijom. BOOMER okuplja osam partnera iz pet zemalja (Belgija, Hrvatska, Italija, Njemačka i Španjolska), s koordinatorom projekta na Sveučilištu u Dubrovniku. Njihova zajednička svrha je unaprjeđenje digitalne pismenosti i poticanje digitalne inkluzije osoba treće životne dobi.

Europska komisija je proglasila 2023. godinu Europskom godinom vještina. Digitalna pismenost je ključna komponenta ovog napora, omogućavajući starijim osobama da se uspješno nose s promjenama na tržištu rada i da se potpuno uključe u društvo i demokratske procese. Potiču se inicijative koje koriste digitalne alate kako bi se starijim osobama omogućilo aktivno sudjelovanje u digitalnom svijetu.

EK najavio novi investicijski paket za zapadni Balkan, ulagat će u željeznice, vodoopskrbu...
EK najavio novi investicijski paket za zapadni Balkan, ulagat će u željeznice, vodoopskrbu...

Ukratko, Europska komisija aktivno podržava digitalno opismenjavanje starijih osoba kako bi se osigurala njihova inkluzija i bolje razumijevanje digitalnih tehnologija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Slabe točke znakova Zodijaka: Blizanci ne brinu o sebi, Lav ne zna reći 'ne', Ribe su depresivne
NESAVRŠENOSTI PO ZODIJAKU

Slabe točke znakova Zodijaka: Blizanci ne brinu o sebi, Lav ne zna reći 'ne', Ribe su depresivne

Bikovi su vrlo jaki pojedinci, iako u skloni pretjeranoj zabrinutosti. Tijekom života znaju imati dosta problema sa grlom, vratom i štitnjačom. Blizanci su uvijek u pokretu i slabo brinu o zdravlju