Značajka nizozemske gastronomije je jednostavnost koja se odražava u povrtnim i mesnim jelima kao i u jelima od ribe i morskih plodova, ali i u slatkim desertima...
Probajte: Nizozemska kuhinja je iznimno jednostavna i fina
Iako nizozemska kuhinja nije internacionalno popularna poput talijanske ili kineske to ne znači da joj manjka specijaliteta koje bi svatko trebao kušati. Značajka nizozemske gastronomije je jednostavnost koja se odražava u povrtnim i mesnim jelima kao i u jelima od ribe i morskih plodova. Poput Belgijanaca i Nizozemci su ‘ludi’ za prženim krumpirićima koje često možete naći čak i u luksuznim restoranima.
Jelo koje najbolje predstavlja nizozemsku kuhinju je tradicionalno jelo ‘Stamppot’. Ovo jelo se sastoji od pire krumpira pomiješanog s povrćem poput kelja, mrkve i kupusa, a uz to se poslužuje kobasica. Stamppot je karakteristično zimsko jelo.
Još neka od poznatijih nizozemskih jela su vafli sa sirupom (Stroopwafel), male palačinke (Poffertjes) i okruglice (Bitterballen).
Vafli sa sirupom omiljena su slastica u Nizozemskoj. Jedinstveni desert osmislio je pekar iz Gaude u 18. stoljeću. Poslastica se sastoji od dva tanka sloja vafla između kojih je razmazan slatki sirup. Nizozemci ih često jedu uz kavu ili čaj pa je idealan promjer vafla toliki da stane na šalicu. Toplina napitka onda omekša vafle i rastopi sirup.
Poffertjes su po definiciji male palačinke, ali su puno mekše. Rade se od heljdinog brašna i kvasca i poslužuju se s malo maslaca i šećerom u prahu. I one su tradicionalno zimsko jelo i u to doba godine može ih se naći na štandovima diljem grada.
Okruglice Bitterballen su omiljeni ‘zalogajčići’ između obroka. Možete ih naručiti u gotovo svim kafićima i odlično pašu uz pivo. Bitterballen su mesne okruglice od smjese govedine, goveđeg temeljca, brašna, maslaca i začina koji se uvaljaju u brašno i pohaju. Uz njih se poslužuje i senf.
Saznajte više o direktnim letovima za Amsterdam iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra.