Voćni šećer je jedna od najtoksičnijih tvari u hrani koju jedemo, ističu znanstvenici, a povezuje ga se s rakom, bolestima srca, visokim tlakom te oštećenjem bubrega
Prirodni šećer iz hrane opasan za zdravlje i izaziva karcinome
Sladak, jeftin i prirodan, tako se reklamira fruktoza kao zdravi zaslađivač u hrani. No istina je da je šećer, koji se prirodno nalazi u voću, povezan s modernim epidemijama poput raka, srčanih bolesti, visokim tlakom, oštećenjem bubrega i demencijom, otkriva skup znanstvenih studija objavljen u časopisu Američko dijetetsko udruženje.
Najnoviji podaci o fruktozi otkrivaju da je ona povezana s karcinomom rektuma, a posebno su opasne velike količine voćnih sokova zaslađenih fruktozom.
Najveći problem je, objašnjavaju znanstvenici, što se preradom voćnog šećera gube svi zdravi sastojci poput vlakana, vitamina C i antioksidansa. Voćni šećer također potiče i pretilost, osobito nakupljanje masnoća u području struka čime se povećava rizik za srčani i moždani udar.
Danas fruktoze nema samo u voćnim sokovima, već i u velikom broju namirnica - od keksa pa sve do sladoleda i smrznute hrane. Većina kupaca ne zna što jedu i piju jer se fruktoza može navesti pod raznim imenima, upozoravaju stručnjaci.
- Pretjerana količina fruktoze u tijelu se ponaša poput otrova i izaziva brojne zdravstvene komplikacije - ističe profesor Richard Johnson sa Sveučilišta Colorado. Znanstvenici predlažu ograničen unos fruktoze u kupovnim namirnicama, ako ju ne mogu u potpunosti izbjeći.