Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prirodne metode koje će pomoći da se riješite dosadnih muha

Prirodne metode koje će pomoći da se riješite dosadnih muha

Muhe su posebno napasne ljeti,kad ih privlači miris hrane i mrvice koje zaostanu na stolu ili kuhinjskim elementima, a kad jednom uđu u stan, teško ih se riješiti - donosimo nekoliko trikova

VIDEO

Za vrijeme toplih ljetnih dana češće otvaramo prozore, pogotovo za vrijeme pripreme objeda, kad temperatura i vlaga u kuhinji naraste, a miris hrane i mrvice koje zaostanu kao da su pozivnica za muhe. Kad se jednom uvuku u kuhinju, nema šanse da ih istjerate, pa je bolje djelovati preventivno. 

POGLEDAJTE VIDEO:Smetaju li muhe robotima dok kuhaju?

Pokretanje videa...

01:02

Stručnjaci kažu da je najbolje tjerati ih mirisom, jer kaošto ih neki mirisi privlače, drugi ih odbijaju. Zato je u prostoru uvijek dobro imati teglicu s lavandom, bosiljkom, ili mentom. Druga je mogućnost da nabavite eterično ulje lavande, mente, eukaliptusa, citronele, ili karanfilčića. Pripremite bočicu s raspršivačem i nekoliko kapi ulja (po izboru) dodajte u nju, pa povremeno pošpricajte po prostoru. Pazite da ne zahvatite tkanine na kojima ulja mogu ostaviti mrlju, a drvene površne prebrišite suhom krpom nakon špricanja. 

Evo još nekoliko trikova koji bi mogli pomoći, prije nego posegnete za kemijom, odnosno sprejem protiv muha:  

Povjetarac tjera muhe

Ako ste primijetili da vaši susjedi tjeraju golubove s balkona tako što su na njih objesili nekoliko CD-a, nešto slično pomoći će i protiv muha. Nabavite neku laganu tkaninu koja 'pleše' na povjetarcu pa je objesite na otvoreni prozor. Sama tkanina smetat će muhama da prolaze, a dok bude 'plesala' dodatno ih tjera.  

Utopite sitniš, to im smeta 

Oni koji su isprobali ovaj trik kažu da djeluje: U prozirnu plastičnu vrećicu nalijte vodu i stavite u nju dvije-tri kovanice. Objesite je ispred ulaznih vrata balkona i prozora i muhe navodno neće ulaziti. Prema tumačenju stručnjaka, muhe to podeća na paukovu mrežu, pa ne dolaze blizu. Navodno ih vrećica s vodom zapravo dezorijentira. 

Jabučni ocat tjera mirisom

Naše bake koristile su trik koji je klincima često izazivao traume: U plastičnu bou treba naliti dva decilitra jabučnog octa, dodati dvije žlice šećera i dvije žlice deterdženta za posuđe. Nezačepljenu bocu ostavite na stolu i muhe će namamiti opojni miris koji se širi iz boce. Kad jednom uđu, neće znati izaći, odnosno velike su šanse da se utope u toj tekućini.   

Ulje citronelle kao spas

Ako želite spriječiti muhe da ulaze u stan, prebrišite stakla prozora izvana i iznutra krpom na koju ste kapnuli nekoliko kapi eteričnog ulja citronelle, ili njime pošpricajte zavjese na prozoru. Kad već uđu u prostor, pomiješajte malo kokosovog ulja i 20 kapi ulja citronele i nakapajte u pepeljare koje ćete razmjestiti po prostoriji. Za razliku od mha, uživat ćete u ugodnom mirisu, no u te pepeljare ne biste trebali tresti pepeo niti gasiti cigarete. 

Trikovi kako komarce, mrave i žohare držati dalje od dvorišta posve prirodno - sami će otići
Trikovi kako komarce, mrave i žohare držati dalje od dvorišta posve prirodno - sami će otići

Bosiljak je prirodni repelent

Ako mate prostora, postavite u kuhinji nekoliko teglica s bosiljkom. Da biste napravili prirodni repelent, listiće bosilja ubacite u kipuću vodu i ostavite ih namakati nekoliko sati. Zatim umiješajte votku i pripremljenu tekućinu čuvajte u hladnjaku, u bočici s raspršivačem. Povremeno pošpricajte po prostoru, no pazite da vam ne kapne u oči. 

Mreža je idealna zaštita

Razmislite o postavljanju zaštitne mreže protiv komaraca i drugih kukaca na prozor ili vrata. Riječ je o rješenju u koje treba uložiti  nešto novca i truda, no zapravo je najisplativije rješenje za to da vas mušice i muhe tijekom ljeta ne živciraju. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za subotu 7. rujna: Evo tko iskorištava Bika, Vage čeka uzbudljiv izlazak...
ISKORISTITE DAN!

Dnevni horoskop za subotu 7. rujna: Evo tko iskorištava Bika, Vage čeka uzbudljiv izlazak...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 7. rujna i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Uroinfekcije traju do 30 godina: Evo koji biljni pripravci pomažu
KAD ČESTO MORATE NA WC

Uroinfekcije traju do 30 godina: Evo koji biljni pripravci pomažu

Plus+ Žene su češće žrtve urinarnih infekcija zbog kraće mokraćne cijevi koja je u njih dugačka oko pet, a u muškaraca od 18 do 22 centimetra. Problem, osim antibiotika, mogu riješiti ljekovite biljke