Lignje su sjajan izbor za obiteljski ručak petkom jer kompletan obrok može biti brzo gotov, a možete ih jesti kao predjelo ili dio glavnog jela
Priprema ukusnih i zdravih liganja traje dvije minute
Da bi zadržale mekoću, lignje se trebaju pripremati ili jako kratko ili dugo. Pržiti ih je dovoljno 2 minute, i to na jakoj vatri. Za prženje lignje bi se trebale stavljati na dobro zagrijanu tavu ili vrelo ulje, nikako na hladno, te često okretati da se ne isuše. Tijekom pripreme ih nije dobro pokrivati poklopcem ili folijom da se zbog prevelike vlage ne bi smanjile. No ako se peku u pećnici, primjerice uz krumpire, pravi okus ćete dobiti nakon pola sata. S druge strane, za pripremu salate ubacite lignje u vrelu vodu na minutu, a potom u hladnu pa ih potom dobro osušite. Slasne lignje su čuvarice zdravlja i mladosti. Važan su izvor bjelančevina i proteina, a omega-3 kiseline jačaju imunitet i pomlađuju organizam.
>>Što je lignja manja, to će njeno meso biti mekše. Najbolji izbor su one do 280 grama. Ako vam je za rižoto ili paštu potrebno crnilo, kupujte one od 13 centimetara jer ga imaju najviše.
>>Netom ulovljene lignje su prozirne, a vremenom vanjska opna, kojom je meso presvučeno, počinje tamnjeti. Svježa lignja ispod opne mora biti bijela, bez žućkastih dijelova.
>>Lignje očistite tako da odvojite glavu i tijelo, bacite utrobu, izvadite "kralježnicu" i istisnete "zub", koji izgleda kao kuglica. Krakove sačuvajte za punjenje ili prženje.
UKUSNA PAELLA S LIGNJAMA I ŠKAMPIMA
Sastojci: 600 g očišćenih liganja narezanih na kolutiće, 200 g škampa, maslinovo ulje, sol i papar, 3 mljevena češnjaka, 1 narezani luk, 3 šalice ribljeg temeljca, 1 crvena paprika narezana, 1 šalica riže, rajčica, šafran, origano, kumin Priprema: Zapržite luk, češnjak i rajčicu. Dodajte rižu i kuhajte 5 minuta, a zatim dodajte škampe, lignje, temeljac i papriku te začinite i kuhajte oko pola sata.
SALATA OD LIGANJA I POPRŽENE PANCETE
Sastojci: 700 g očišćenih lignji, 100 g pancete, 200 g matovilca ili rikule, maslinovo ulje, kiseli krastavci, ocat, sol i papar Priprema: Lignje nekoliko minuta popržite na ulju ili na roštilju (možete ih kuhati pola sata) te izrežite na rezance. Nasjeckanu pancetu odvojeno popržite na maslinovom ulju. Pomiješajte s povrćem i začinite. Prema želji dodajte feferona i poprženog ili svježeg luka.
LIGNJE PUNJENE PRŠUTOM I ŠPINATOM
Sastojci: 1 kg liganja, 120 g pršuta, 200 g mladog špinata, 2 žličice parmezana, 2 češnja nasjeckanog češnjaka, peršin, bosiljak,sol i papar, sitno narezane rajčice prema izboru Priprema: Očišćene lignje napunite začinjenim nadjevom od sitno narezanih krakova, pršuta, špinata, češnjaka i parmezana te zatvorite čačkalicom. Pecite u pećnici ili pržite pola sata. Umjesto pršuta dobro ide i tunjevina.
KLASIČNE PRŽENE LIGNJE S TARTAROM
Sastojci: 1 kg lignji, 100 g oštrog brašna, za tartar: 100 g majoneze, 150 ml kiselog vrhnja, 2 žličice kapara, 100 g kiselih krastavaca, luk, češnjak, peršin, sol i papar, slani inćuni prema izboru Priprema: Očišćene lignje operite i osušite pa narežite na kolutiće. Uvaljajte u brašno i pržite u vrelom ulju. Za tartar dobro izmiješajte ili izmiksajte sve sastojke.