Svaka hrana koja sadrži više od 15 grama šećera na 100 grama proizvoda sadrži previše šećera, a ukupno ne bi smjeli jesti više od 10 kockica šećera na dan
Prikriveni šećeri u hrani opasni su kao i previše soli i masnoće
Prema preporukama nutricionista, dodani šećer koji se nalazi u zaslađenoj hrani, sokovima, grickalicama i sirupima ne bi smio činiti više od 10 posto ukupne energije koje dobivamo iz hrane. To ukupno iznosi 50 grama ili 10 kockica šećera, a ta se doza danas redovito premašuje, tvrde znanstvenici britanskog Nacionalnog foruma za pretilost. Primjerice, već 500 ml popularnog napitka Coca-Cole ili shakea iz Mcdonaldsa prelazi granicu od 50 grama šećera na dan.
Dok se puno pažnje pridaje soli, masnoćama i kalorijama u hrani koju jedemo, zapostavlja se šećer koji povećava rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, prenosi Daily Mail. Dva najčešća nezdrava dodana šećera su sukroza ili stolni šećer te fruktozni sirup.
Znanstvenici objašnjavaju da naizgled zdrav doručak kojeg čine žitne pahuljice i kupovni sok sadrži skrivenu opasnost, velike količine šećera koji se u njih dodaju tijekom proizvodnje.
- Treba prepoznati proizvode koji sadrže previše šećera, a svaki onaj koji sadrži više od 15 grama šećera na 100 grama proizvoda definitivno je presladak i nezdrav - objašnjava voditeljica studije Tam Fry.