Prehrana bogata životinjskim proteinima kod ljudi srednje dobi donosi četverostruko veći rizik od razvoja malignih bolesti, kao i dvostruko veći rizik od prerane smrti
Previše mesa i sira u prehrani opasno jednako kao i pušenje
Kod žena i muškaraca starijih od 50 godina, prehrana temeljena na svakodnevnim visokim količinama proteina, tj. s puno mesa i mliječnih proizvoda, jednako je opasno po zdravlje kao i ovisnost o nikotinu, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Južna Kalifornija.
Otkrili su da previše životinjskih proteina u srednjoj životnoj dobi povećava rizik od malignih bolesti za četiri puta te da takva nezdrava prehrana rezultira i dvostruko većim rizikom od prijevremene smrti, piše Daily Mail.
Zdrava je norma oko 0,70 grama proteina po kilogramu tjelesne mase, a primjerice jedna kriška slanine sadrži već 3 grama proteina, a mali svinjski odrezak 22 grama. Tako bi žena tjelesne mase od 58 kilograma na dan trebala unijeti ukupno 45 grama proteina, a muškarac od 76 kilograma ukupno 60 grama proteina.
Ograničen unos životinjskih proteina iznimno je važan u dobi od 50. do 65. godina, nakon čega ta ograničenja prestaju. Liječnici savjetuju ljudima srednje dobi zamjenu dijela životinjskih proteina u prehrani onima iz ribe i morskih plodova te grahom i lećom.