Zbog visokih ribolovnih kvota i čimbenika u okolišu koji se do sada nisu uzimali u obzir mala je vjerojatnost da će se populacija bakalara uz njemačku obalu Baltičkog mora u bliskoj budućnosti oporaviti
Pretjerani izlov, kao i klimatske promjene, ugrozili populaciju bakalara u zapadnom Baltiku
Znanstvenici na čelu s profesorom Christianom Möllmannom iz Centra za istraživanje i održivost Zemlje na hamburškom Sveučilištu analizirali su podatke o ribarenju u toj regiji u proteklih nekoliko desetljeća, koristeći statističke modele, objavilo je sveučilište sredinom tjedna.
POGLEDAJTE VIDEO: Ulovila ribu golim rukama
Pokretanje videa...
- Zbog visokih ribolovnih kvota i čimbenika u okolišu koji se do sada nisu uzimali u obzir mala je vjerojatnost da će se populacija bakalara uz njemačku obalu Baltičkog mora u bliskoj budućnosti oporaviti - pokazalo je njihovo istraživanje.
U istraživanju su sudjelovali i znanstvenici sa Sveučilišta u Kielu i Njemačkog centra za integrativna istraživanja bioraznolikosti Halle-Jena-Leipzig.
Kritična je točka prijeđena, zaključili su, okrivivši za kolaps populacije bakalara klimatske promjene i prekomjerni izlov. Upravljanje ribarstvom uključuje određivanje godišnje održivih ribolovnih kvota za određene vrste riba, kako bi se njihova populacija oporavila.
- Međutim, taj sustav ne uzima u obzir promjenjive uvjete u okolišu u toj regiji - primjerice, zbog klimatskih promjena, istaknuo je profesor Möllmann.
Jednostavno se proteklih godina lovilo previše bakalara, ustvrdio je.
- Obično se pretpostavlja da se populacija može oporaviti ako se smanji ribolovni pritisak. No, naša analiza pokazuje da najvjerojatnije više nije tako - rekao je Möllmann.
Pritisak zbog prekomjernog izlova u kombinaciji sa zagrijavanjem morske vode rezultirao je i manjom reproduktivnom sposobnošću riba, pa sve manje jajašca preživljava, ustvrdio je.
Populacija bakalara nikada se neće potpuno oporaviti ili će u najboljem slučaju oporavak biti jako spor, dodao je njemački znanstvenik. Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports.