Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Preselite se na brod i do kraja života krstarite morima svijeta: 'Iznenađujuće je pristupačno'

Preselite se na brod i do kraja života krstarite morima svijeta: 'Iznenađujuće je pristupačno'

Zanimanje je veliko. Od 295 kabina dostupnih pri lansiranju projekta, 270 ih je prodano, a neki su nam se stanovnici odlučili pridružiti kasnije tijekom putovanja, kaže izvršni direktor Mikael Petterson

VIDEO

U brodogradilištu Harland & Wolff u Sjevernoj Irskoj, gdje je svojevremeno izgrađen i Titanic, užurbano se radi na brodu Villa Vie Odyssey jer bi 30. svibnja trebao isploviti i krenuti na put oko svijeta. Radi se o brodu starom 31 godinu koji će nakon obnove i ušminkavanja postati jedna od najpopularnijih inovacija u industriji krstarenja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Top 25 naših najljepših plaža: Koju od njih još niste isprobali? 02:09

U planu je polazak iz Belfasta i zaustavljanje u 425 luka smještenih u 147 zemalja svijeta na svih sedam kontinenata. Obilazit će svijet svake tri i pol godine.

Vlasnici kažu da će to biti 'krstarenje bez kraja', gdje putnici mogu birati između pay-as-you-go opcija i opcija vlasništva, provodeći samo 35 dana na brodu ili cijeli život.

U planu je putnicima omogućiti 1.301 dan ljeta

Ruta je pomno osmišljena i isplanirana tako da obuhvaća proljetno-ljetne sezone i na sjevernoj i na ljetnoj hemisferi pa putnici/stanovnici, ako tako požele, više nikad ne moraju osjetiti zimu na svojoj koži. Također, nema obveze da se ostane na brodu pune tri i pol godine ili da izađete kada jedna runda putovanja završi.

Meštri grade 33 nove drvene lađe: ‘Moraju biti u vlas iste’
Meštri grade 33 nove drvene lađe: ‘Moraju biti u vlas iste’

- Stanovnici mogu birati između segmenata kako žele. Južna Amerika je najpopularniji dio, a najmanje transatlantski dio - rekao je izvršni direktor Villa Vie Residences Mikael Petterson tijekom turneje za novinare na suhom doku.

- Zanimanje je veliko. Od 295 kabina dostupnih pri lansiranju projekta, 270 ih je prodano, a neki su nam se stanovnici odlučili pridružiti kasnije tijekom putovanja. Očekujem da će sve kabine biti u potpunosti popunjene do kraja sjevernoeuropskog segmenta, koji završava u kolovozu, a više će biti otvoreno tijekom drugog segmenta, što je Grenland do Miamija - pojasnio je Petterson.

- Imamo značajan broj ljudi koji žele sami doći i vidjeti brod prije nego što se obvežu - dodao je. 

Villa Vie pokrenuli su Petterson i drugi bivši članovi izvršnog tima Life at Sea koji su dali otkaz u svibnju 2022. Petterson kaže da su učili na pogreškama. Naime, U studenom 2023. godine, Life at Sea Cruises otkazao je svoje trogodišnje putovanje svijetom neposredno prije polaska, jer brod nije bio osiguran. Ostavili su putnike na cjedilu i morali im vratiti novac.

Putnici će na brodu imati sve potrebno za uživanje

Brod Villa Vie Odyssey izgrađen je 1993. godine, a u originalu je imao 495 kabina. Platili su ga 13 milijuna dolara i uložili još 12 milijuna u obnovu. Nakon potpune obnove, koja je pri kraju, imat će osam paluba, šetalište oko njega i veliki bazen u kojemu će putnici moći plivati u krug.

Bit će na njemu i dva jacuzzija, tri restorana, pet barova i salona, spa, fitness centar, golf program sa simulatorom na brodu, knjižnica i medicinski centar. Zatim, tu je prostrani poslovni centar s pogledom na more, internet preko Starlinka i Viasata 3, te Interaktivni kulinarski centar za putnike kojima će nedostajati kuhanje ili će željeti naučiti skuhati nešto novo. Organizirat će i brojne izlete kad uplove u neku luku.

Boravak na ovom brodu je, kažu mnogi, 'iznenađujuće pristupačan', s obzirom na ostala krstarenja oko svijeta. Recimo, za boravak na megajahti The World plaća se od 2 milijuna dolara godišnje na više. Na brodu Villa Vie Odyssey godišnji najam iznosi manje od 32.485 dolara, dok će vas trogodišnji boravak koštati 97.455 dolara.

Unutarnja kabina stoji 89 dolara po osobi po danu, vanjske kabine od 119 dolara, a one s balkonom su 199 dolara. Sva hrana i bezalkoholna pića su uključeni u cijenu, plus alkohol koji ide uz večeru, kao i Wi-Fi i liječnički pregledi. Također će biti dostupna posluga u sobu koja radi 24 sata dnevno, tjedno čišćenje i usluga pranja rublja svakih dva tjedna bez dodatnih troškova.

Prosječna dob putnika je 58 godina

Kupnja podrazumijeva potpuno plaćanje kabine, počevši od 99.000 dolara za unutarnju, 149.000 dolara za vanjsku i 249.000 dolara za onu s balkonom. Vlasnici uz to moraju plaćati mjesečne naknade počevši od 1750 dolara po osobi. Uz to, vlasnici kabina moći će ih iznajmljivati drugim ljudima bez naknade ili će plaćati naknadnu ukoliko taj posao prepuste ekipi Ville Vie koja će iznajmiti njihove kabine.

Oni koji kupe kabinu imat će jamstvo od 15 godina, koliko je procijenjeni životni vijek broda. A tu je i novouvedeni program Endless Horizons, gdje stanovnici jednokratno plaćaju 299.000 dolara za doživotni pristup kabini, prebacujući se s jednog broda za krstarenje na drugi.

Teretni brod stoji već mjesec i pol nasukan kod Raše u lošem stanju: Mogao bi početi pucati
Teretni brod stoji već mjesec i pol nasukan kod Raše u lošem stanju: Mogao bi početi pucati

Naveli su još jedan zgodan detalj, a to je prosječna dob putnika 58 godina, a 80 posto ih je iz SAD-a.

Koliko smo vidjeli na njihovoj web stranici, za sad nemaju u planu dolaziti u Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti