Paštete, kobasice i salame pune su kolesterola, nitrita i nitrata, pa oni koji ih redovito jedu imaju od 40 do 70 posto veći rizik da će umrijeti u mlađoj dobi
Prerađeno meso "krivac" je za svaku 30-u smrt i vodi raku
Prehrana koja se bazira u velikoj mjeri na mesu povezana je s nastankom brojnih bolesti, od srčanih oboljenja pa sve do karcinoma, pokazala je studija deset europskih zemalja provedena na više od 450.000 ljudi. Znanstvenici su otkrili da se redoviti unos prerađenog mesa poput kobasica, salama, hrenovki i suhomesnatih proizvoda može okriviti za svaku 30-u smrt, piše Daily Mail.
Već je unos do 20 grama na dan takvog mesa proglašen štetnim za zdravlje, jer sadrži visoku koncentraciju masnoća, a ponajprije kolesterola.
Tijekom višegodišnje studije umrlo je 26.344 ispitanika, a oni koji su svakodnevno jeli veće količine mesa imali su od 40 do 70 posto veći rizik od prijevremene smrti.
Količina bijelog mesa, poput onog od peradi, nije povezana s većim rizikom od srčanih bolesti i raka - izvijestili su znanstvenici.
Rezultati studije ukazuju da je najopasnije meso za čovjekovo zdravlje definitivno ono prerađeno, jer se u njega stavljaju životinjski ostaci poput iznutrica, kože i kostiju životinja, a također obiluju velikim količinama soli, nitrata i nitrita direktno povezanih s malignim bolestima.