Prava crna čokolada ima min, 60, a mliječna 30 posto kakaa, no to ne mora označavati kvalitetu. Razotkrivaju je okus, topljivost, izgled i sam dodir
Prava čokolada je na dodir svilenkasta i ne lijepi se
U proizvodnji dobre čokolade najbitnija je kvaliteta zrna kakaovca. Zato nije toliko važno gdje je čokolada proizvedena, koliko odakle potječu ta zrna te koliko su kvalitetno obrađena, objašnjava Sara Jayne Stanes, direktorica britanske Akademije kulinarske umjetnosti i autorica dviju knjiga o čokoladi.
Potječu li čokolada i njeni sastojci iz vaše zemlje (posebno ako je europska), dodaje Stanes, vjerojatno kupujute precijenjenu čokoladu niske kvalitete. Prema pravilima, crna čokolada treba sadržavati minimalno 60% kakaa, a mliječna 30%.
No iako čokolada ima npr. 70% kakaa, ne znači da je kvalitetna jer na to utječu kvaliteta i proces obrade zrna kakovca. Kako biste lakše procijenili njenu kvalitetu, u popisu sastojaka na deklaraciji ne bi trebalo stajati ništa što ne poznajete.
- Vidite li oznaku E i uz nju brojke, umjetne konzervanse i hidrogenizirane masnoće, razmislite još jedanput - savjetuje Stanes.Kvalitetu čokolade možete prepoznati i po njenom okusu te izgledu. Na dodir treba biti svilenkasta i ne smije se lijepiti za prste. Tek nakon nekoliko sekundi njena tekstura se treba početi lagano otpuštati.
ISPITIVANJE POČINJE KIDANJEM NA KOCKE
Kvalitetu možete provjeriti i prelamanjem čokolade. Ispusti li čist, pucketav zvuk, znači da je dobra. Pri prijelomu se ne bi smjela mrviti ili raspadati.
OTAPA SE PRI PRVOM DODIRU S JEZIKOM
Većina okusnih pupoljaka nalazi su na vrhu jezika gdje se okus čokolade i počinje osjećati. Ne počne li se odmah topiti na jeziku, niske je kvalitete.
USTA ISPUNJAVA KREMASTI OKUS
Čokolada u ustima treba ostavljati gladak, kremast okus koji se nježno rastvara u kremastu tekućinu. Ne bi se smjela lijepiti ili biti zrnasta.
"OKUS POSLIJE" GOVORI O KVALITETI
Nakon što ste pojeli čokoladu, okus se treba osjećati još nekoliko minuta. Taj okus treba biti čist i bez taloga. Neke čokolade ostavljaju okus i do 45 min.
PRAVA ČOKOLADA SADRŽI VANILIJU I NEMA VOŠTANI OKUS
• Ima li čokolada voštani okus, vjerojatno su proizvođači kakaov maslac zamijenili biljnim uljima, što nije oznaka prave čokolade
• Sastojci na deklaraciji napisani su prema količini, od većeg prema manjem. Na crnoj čokoladi prvi je kakao (kakaova masa), a na mliječnoj šećer
• Prava čokolada treba imati u sebi vaniliju, ali ne vanilin, koji je napravljen od soka ananasa
• Čokolada se topi na 18°C. Na okus utječu i vlaga, zrak te promjena temperature