Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Niže temperature kuhanja daju zdravije i puno slasnije povrće

Niže temperature kuhanja daju zdravije i puno slasnije povrće
1

Izvuci najbolje: Kratko propirjajte, stavite u pećnicu ili na grill-tavu i voilà - zdrav, ali i ukusan obrok u kojem je povrće zadržalo većinu hranjivih sastojaka je gotov

Povrće je neprocjenjiv izvor vitamina, minerala i vlakana, no često se pripremom unište mnoge njegove blagodati. Zato je, kako bi se očuvali vitamini topivi u vodi i minerali, povrće bolje kuhati u većim komadima ili cijelo. Tako će krumpir pečen u komadu ili kuhan u ljusci zadržati više hranjivih tvari nego pire. 

Općenito, povrće nemojte kuhati predugo i neka bude u vrlo malo vode, a temperatura treba biti što niža. Kad god možete, pripremajte povrće na pari. Drugi je dobar izbor za pripremu povrća kuhanje u mikrovalnoj. Brokula skuhana u mikrovalnoj može zadržati do 80 posto više vitamina C u odnosu na druge načine pripreme. S većinom povrća nećete pogriješiti ako ga skuhate ili ispečete, a mrkva, celer, luk, blitva i mahune dobro će se “snaći” u tavi na malo ulja. Dovoljno je da ih pirjate nekoliko minuta. 

Pirjate li mrkvu i brokulu ili ih kuhate na pari, oslobodit će se karotenoid, snažan antioksidans koji je dobar u prevenciji i borbi protiv raka.

Zalogaj je mjera za pirjano povrće 

Pirjanje je idealno za šparoge, mlade artičoke, grašak, papriku, luk i gljive. Narežite povrće na komade veličine zalogaja kako bi se jednako brzo ispirjalo.

Repičino i maslinovo ulje za ukus i zdravlje

Hrana se prži na visokoj temperaturi i potrebno ju je stalno miješati da ne zagori. I pirjanje i prženje bit će kvalitetnije s uljem koje dobro podnosi visoke temperature, kao što je ulje uljane repice. 

Blanširano i kuhano povrće

Mahune ili brokulu možete blanširati. U proključalu vodu dodajte povrće te kuhajte na jakoj vatri. Druga je mogućnost kuhanje na srednjoj vatri, a to je dobra tehnika za grah, krumpir, repu i drugo korjenasto povrće koje treba dulje kuhati da omekša. Dodajte malo soli u vodu.

Grill-tava 

Škrob će se karamelizirati na površini povrća i postat će hrskavo.

U pećnicu  

Pecite povrće s ribom ili piletinom te im dodajte malo lovora i češnjaka.

Promijenite zimnicu: Najbolje ideje za sušenje voća i povrća

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Trebate u nedjeljni šoping? Evo kako rade trgovine i dućani
DETALJAN POPIS

Trebate u nedjeljni šoping? Evo kako rade trgovine i dućani

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bik će biti jako zaposlen, Vodenjak mora paziti kako i koliko jede
od 3. do 9. studenog

Veliki tjedni horoskop: Bik će biti jako zaposlen, Vodenjak mora paziti kako i koliko jede

Djevice rođene u kolovozu bi mogle promijeniti radno mjesto, krenuti od početka i proći kroz bolne, ali potrebne prilagodbe. Rezultati tih rezova donijet će vam korist i napredak