Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Poslastica: U sladoledu je više boja i aditiva - nego čokolade

Poslastica: U sladoledu je više boja i aditiva - nego čokolade
1

U 100 grama sladoleda je između tri i pet žličica šećera, a na dan ne bi trebalo unositi više od osam žličica. Zbog gomile šećera i aditiva, kupovni sladoled treba tretirati kao poslasticu

Industrijskom sladoledu dodaju se aditivi za produljenje trajnosti, poboljšanje okusa, izgleda i drugih karakteristika. U prekomjernim količinama aditivi mogu štetno djelovati na zdravlje.

Sladoled se u osnovi sastoji od mlijeka i mliječnih proizvoda, kao što su punomasno ili obrano mlijeko, mlijeko u prahu, sirutka te vrhnje. Sve su ovo sastojci koji su bogati visoko kvalitetnim bjelančevinama te kalcijem, fosforom i vitaminima A i D. Prema vrsti mliječnog proizvoda, odnosno količini mliječne masti, razlikujemo krem i mliječne sladolede.

Konzervansi i aditivi izazivaju pretilost, bolesti srca pa i rak
Konzervansi i aditivi izazivaju pretilost, bolesti srca pa i rak

Krem sladoledi sadrže više vrhnja, koje je bogato mliječnom masti, pa imaju i veću energetsku vrijednost, odnosno više kalorija. Dodatkom vrhnja postižu se bolja konzistencija i okus, no onome tko poseže za sladoledom kao laganim obrokom koji će im pomoći u mršavljenju, bolji izbor je mliječni s manje mliječne masti, pa tako i manje kalorija.

U sladoledima od čokolade čiji smo sastav analizirali možemo pronaći komadiće mliječne čokolade ili kakao prah. Kakao je inače zdrava namirnica koja blagotvorno djeluje na zdravlje. No kakao maslac, koji se dobiva od kakaa, a jedan je od glavnih sastojaka čokolade, obiluje zasićenim masnim kiselinama. One u prekomjernim količinama mogu štetiti zdravlju srca. Mliječna čokolada, pak, obiluje šećerom pa se gubi blagotvoran učinak kakaa na zdravlje.

Napravite sami sladoled od svježeg voća i brzo se ohladite
Napravite sami sladoled  od svježeg voća i brzo se ohladite

Čokoladni dio sladoleda sadrži emulgatore. Najčešće je to E476, odnosno poliglicerol poliricinoleat, koji se dodaje kako bi se smanjio udio masti u proizvodu te je zamjena za skuplji kakao maslac. Količina tog aditiva koja se smije dodavati u prehrambene proizvode vrlo je mala zato što štetno djeluje na zdravlje, posebno na dječje.

Ukupna količina šećera koju sladoledi sadrže je između tri i pet žličica na 100 grama što je puno. Dnevno ne bismo trebali pojesti više od sedam do osam žličica šećera.

Sladoled sadrži i brojne dodatke za bolji okus, konzistenciju ili ljepšu boju. To su najčešće šećer ili njegova jeftinija varijanta glukozno-fruktozni sirup, zaslađivači, arome, boje, emulgatori, stabilizatori... Većina se smatra bezopasnima, no neki od zgušnjivača u većim količinama mogu djelovati laksativno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 32
Starinski recepti bake Ljubice: Kuharicu sam pisala za unuke, a najdraži recept mi je bučnica
PRIPREMITE KRAFNE, ŽUPICU...

Starinski recepti bake Ljubice: Kuharicu sam pisala za unuke, a najdraži recept mi je bučnica

Ljubica Radovečki (62) objavila je kuharicu ‘Mamekovi recepti’, a inspirirala se jelima koje je pripremala njezina pokojna majka, po kojoj je kuharica i dobila ime