Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Posjetite Festival tolerancije od 26. do 29. rujna u centru Zadra

Posjetite Festival tolerancije od 26. do 29. rujna u centru Zadra

Na tri lokacije u središtu grada Zadar će od 26. do 29. rujna biti domaćin 18. Festivala tolerancije na kojemu će biti prikazano gotovo 30 nagrađivanih dugometražnih i kratkometražnih filmova

VIDEO

Festival će se održavati u kompleksu II Palače, Providurovoj i Kneževoj, te u Hrvatskom narodnom kazalištu.

- Svi izabrani filmovi svojim temama promiču uvažavanje, humanost, razumijevanje drugih i drukčijih, prihvaćanje drugih kultura i vjerskih opredjeljenja - najavljuje selektorica filmskog programa Snježana Tribuson.

Ističe da su izabrani filmovi vrlo dojmljivi i emotivno nas angažiraju izazivajući empatiju za svoje junake i protagoniste.

- Ovogodišnji Festival tolerancije u svojoj će punoljetnosti, vjerujemo, zasjati u Zadru uz podršku i u suradnji s Kino Zonom te uz generalno pokroviteljstvo Grada Zadra i svesrdnu podršku Zadarske županije, UNHCR Hrvatske i drugih partnera - kaže direktorica festivala Nataša Popović.

Dok iza sebe ostavljamo 17 godina djelovanja u Zagrebu, dodaje, imamo 18 puta više hrabrosti gledati naprijed u ime humanosti, uzvišenosti, budućnosti i svega što nas spaja.

Poznat program i satnica za sva 4 dana 18. Festivala tolerancije
Poznat program i satnica za sva 4 dana 18. Festivala tolerancije

- Otvorit ćemo platformu gdje se talent i kreativnost oživljavaju, stvarajući prostor za dijalog i suradnju. U nadolazećim danima imat ćemo priliku razmijeniti mišljenja, stvarati nove veze i inspirirati se međusobnim radom i nastojanjima - napominje te ističe program predstavljanja gostujućih filmskih festivala, kao i programe edukacije i otvorenu platformu za rasprave za vruće društvene teme.

Uz premijerne filmove najavljene su edukacije za djecu i mlade, kao i Tolerance Talk rasprave nakon filmova s relevantnim stručnjacima. Na 18. izdanju vraća se Festival Market, platforma koja povezuje filmsku industriju i zajednicu, a kao novitet najavljena je nagrada publike za najbolji film festivala.

'Posjetio sam sve države Europe i Hrvatska je za mene u top pet. A ovo su mi najgore države...'
'Posjetio sam sve države  Europe i Hrvatska je za mene u top pet. A ovo su mi najgore države...'

Svečano otvorenje Festivala održat će se u HNK Zadar, a otvorit će ga gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

- Ponosan sam što je Grad Zadar postao trajni domaćin Festivala tolerancije, koji već 18 godina promiče međukulturalni dijalog kroz filmove, izložbe i različite edukativne sadržaje te potiče razvoj lokalne zajednice kroz prizmu ljudskih prava - rekao je uoči otvorenja, kada će biti prikazan dugometražni norveški film "Ljubavi" (Loveable), koji je na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma osvojio čak tri nagrade.

Festivalski programi su besplatni, a selektori filmskog programa i ove su godine Snježana Tribuson i Boško Picula uz umjetničku savjetnicu Dinu Pokrajac.

Organizatori izdvajaju filmove Memoari jednog puža (Memoir of a Snail), oscarovca Adama Elliota, animirani tragikomični film u kojemu su glasove, među ostalima, posudili Nick Cave, Eric Bana i Jackie Weaver.

Butan je zemlja sretnih ljudi, gdje je glavni politički cilj opće zadovoljstvo stanovništva
Butan je zemlja sretnih ljudi, gdje je glavni politički cilj opće zadovoljstvo stanovništva

Među preporukama ističe se i film poznatoga redatelja Todda Haynesa Proljeće, jesen (May December), u kojemu glume dvije oskarovke, Natalie Portman i Julianne Moore, te višestruko nagrađivani Moja najdraža torta (My favorite cake).

Favorit među dokumentarcima je američko-kanadski film Šećerna trska (Sugarcane), koji je bio nominiran za nagradu Oscar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za petak 27. rujna: Blizanci šire pozitivnu energiju, Bik neka pazi što priča
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za petak 27. rujna: Blizanci šire pozitivnu energiju, Bik neka pazi što priča

Pročitajte dnevni horoskop za petak 27. rujna i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje