Namirnice koje predugo stoje u dubokom zamrzavanju lako mogu postati opasne za zdravlje ili izgubiti na svojoj kvaliteti i teksturi. Postoji i hrana koju ne bi trebalo smrzavati
Popis hrane: Koliko dugo može biti zamrznuta i sigurna za jelo
Vrijeme koliko hrana može stajati u zamrzivaču, a da ne postane prijetnja za zdravlje ili izgubi na svojoj kvaliteti, ovisi o tome o kojoj namirnici se radi. Ipak, mnogi ljudi ne vode previše brige o tome pa ubace nešto u duboko zamrzavanje i gotovo zaborave na to. Kasnije se, normalno, ne mogu sjetiti koliko dugo je to već zamrznuto. Za početak, na sve što ide u duboko smrzavanje stavite naljepnicu s nazivom namirnice i datumom zamrzavanja, a potom pazite da to potrošite dok je još uvijek sigurna za jelo.
Ovdje se nalazi popis namirnica i koliko dugo mogu biti zamrznute:
Kruh, pecivo i kolači
- Pečen kruh i pecivo - 2 do 3 mjeseca
- Nepečen kruh i pecivo - mjesec dana
- Keksići od prhkog tijesta - 6 do 8 mjeseci
- Pečeni kolači već zamrznuti - 2 do 3 mjeseca
- Pečeni kolači svježi - mjesec dana
- Pečene voćne pite - 6 do 8 mjeseci
- Nepečene voćne pite - 2 do 4 mjeseca
- Cheesecake - 2 do 3 mjeseca
- Palačinke - 3 mjeseca
- Vafli - mjesec dana
Meso
- Janjetina i teletina - 9 mjeseci
- Svinjetina s kostima - 4 do 6 mjeseci
- Svinjetina bez kosti - 4 do 12 mjeseci
- Govedina s kostima - 4 do 6 mjeseci
- Govedina bez kosti - do 12 mjeseci
- Cijelo pile ili purica - 12 mjeseci
- Komadi piletine ili puterine - 9 mjeseci
- Mljevena puretina ili svinjetina - 3 do 4 mjeseca
- Iznutrice - 3 do 4 mjeseca
- Divljač - 3 do 4 mjeseca
- Kuhana šunka - 2 mjeseca
- Šunka koja je bila u konzervi - 1 do 2 mjeseca
- Slanina - mjesec dana
- Kobasice - 1 do 2 mjeseca
- Kuhano ili pečeno meso - 2 do 3 mjeseca
- Hrenovke - 1 do 2 mjeseca
- Pržena piletina - 4 mjeseca
- Jela od peradi - 4 do 6 mjeseci
Hrana iz mora
- Bijela riba - 6 mjeseci
- Plava riba - 2 do 3 mjeseca
- Dimljena riba - 2 mjeseca
- Kuhana riba - 4 do 6 mjeseci
- Kamenice - 2 do 3 mjeseca
- Jastog - 12 mjeseci
- Svježi škampi i jakobove kapice - 3 do 6 mjeseci
- Lignje i školjke - 3 do 6 mjeseci
- Morska hrana iz konzerve - 2 mjeseca
Mlječni proizvodi i jaja
- Maslac - 6 do 9 mjeseci
- Margarin - 12 mjeseci
- Mlijeko - 3 do 6 mjeseci
- Svježi sir - mjesec dana
- Tvrdi sir - 6 mjeseci
- Mekani sir - 6 mjeseci
- Sladoled - 2 mjeseca
- Jogurt - 1 do 2 mjeseca
- Sirova jaja (bez ljuske) - mjesec dana
Voće, povrće i orašasti plodovi
- Citrusno voće - 3 mjeseca
- Ostalo voće - 9 do 12 mjeseci
- Orašasti plodovi - 3 mjeseca
- Povrće - 8 do 12 mjeseci
Ostalo:
- Temeljac od mesa - 2 do 3 mjeseca
- Juha od mesa - 2 do 3 mjeseca
- Gulaš od mesa - 3 do 4 mjeseca
- Juhe i gulaši bez mesa - 2 do 3 mjeseca
- Svježe napravljen sok - 6 mjeseci
- Složenac - 3 mjeseca
- Kuhana riža - 3 mjeseca
- Kuhana tjestenina - 3 mjeseca
- Pizza - 1 do 2 mjeseca
- Začinsko i ostalo bilje - 12 mjeseci
Stručnjaci kažu kako ne bi trebalo zamrzavati vakumiranu hranu, jaja u ljusci, Kuhana jaja, kavu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune, šunke, tjestenine ili jaja. Zatim, u duboko zamrzavanje nioje dobro stavljati umake za salate u bocama, neotvorene konzerve, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patliđan, zelenu salatu, krumpir (osim pirea), rotkvice, klice, gazirane napitke o pivo. Također, napominju kako je idealna temperatura zamrzavanja minus 18 stupnjeva Celzijussevih, piše Visualistan.