Ljekovito bilje i začini smiruju nadraženo tkivo, olakšavaju bol i djeluju antiseptički. Fitoterapeutkinja Maja Žalac izdvojila je pet najvažnijih 'kuhinjskih' sastojaka kojih se sjeti kad nekog od ukućana uhvati grlobolja
Pomoć s kuhinjskih polica: Grlo ne boli uz kajenski papar i ocat
Grlobolja može biti vrlo neugodna, bilo da je riječ o virusnoj ili bakterijskoj upali, no priroda za sve ima rješenje.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Fitoterapeutkinja Maja Žalac izdvojila je pet najvažnijih "kuhinjskih" sastojaka kojih se sjeti kad nekog od ukućana uhvati grlobolja. To su med, limun, češnjak, jabučni ocat i sol. Od biljaka su neizostavni kadulja, crni i bijeli sljez, komorač i majčina dušica. U prehranu svakako uključite nasjeckani češnjak te začine - kurkumu, đumbir i kajenski papar.
Otopinu za grgljanje, koju ćete u slučaju nadražena grla koristiti tri puta na dan, nakon obroka, napravite od 250 ml mlake vode, žličice praha kurkume i pola žličice morske soli.
Kombinirati možete 250 ml mlakog čaja od kadulje i pola žličice soli, ili 250 ml mlakog čaja od kadulje te žličicu jabučnog octa i žličicu meda. Ako otopinu radite s kajenskim paprom, dodajte prstohvat na 250 ml mlake vode uz dodatak žlice limunova soka i žličice soli. Nakon grgljanja sadržaj je potrebno ispljunuti. Svi ti sastojci smiruju nadraženo tkivo, olakšavaju bol, djeluju antiseptički te pomažu liječiti upalu.