Dugotrajan proljev, povraćanje krvi ili krvava stolica, dvostruka vidna slika, teškoće pri govoru ili gutanju i temperatura viša od 38°C razlozi su za posjet liječniku
'Pokvaren' želudac ljeti može biti bezazlen, ali i vrlo opasan
Zbog visokih temperatura bakterije u hrani brže se razmnožavaju te je ljeti najlakše neugodno zatrovati želudac. Najčešći su uzročnici bakterije poput salmonele, stafilokoka, listerije ili Esherichie coli koje mogu zaraziti hranu tijekom proizvodnje ili pripreme. Iako su zarazi svi podložni, najopasnija je za trudnice, malu djecu, starije ljude te oboljele od kroničnih bolesti. Njima liječnici preporučuju da izbjegavaju ili vrlo pažljivo rukuju hranom poput mesa, ribe, školjaka, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda te svježeg voća i povrća. Iako simptomi ovise o izvoru zaraze, uz želučane bolove najčešće dolazi dijareja i povraćanje, a to uzrokuje gubitak vode i važnih elektrolita iz tijela. Ako se izgubljena tekućina ne nadoknađuje, može nastati najčešća komplikacija trovanja – dehidracija. Stoga se bolest ponajprije liječi tako da se pije više vode i čajeva, češće se jede juha te se treba pridržavati dijetnog režima prehrane. Simptomi “pokvarena” želuca mogu se javiti odmah nakon obroka ili do 72 sata poslije. Uz dijetu i nadoknadu tekućine uglavnom treba od jednog do pet dana da prođu.
Dehidracija se sprečava malim gutljajima vode
Mučnina i simptomi trovanja najčešće se povuku za 48 sati. Kako bi što lakše prošli, treba se odmarati, prvih nekoliko sati izbjegavati tešku hranu i piti male gutljaje vode. Uz više tekućine, dobro je jesti tost, krekere, banane i rižu na vodi.
Salmonelu ne uništava ni duboko zamrzavanje
Simptomi trovanja salmonelom počinju od 12 do 24 sata nakon jela, a najčešće su to bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev. Salmonelu uništava temeljito kuhanje, no ne i duboko zamrzavanje. Meso uvijek posve odledite te dobro skuhajte ili ispecite.
Za ribu 63°C, a za meso barem 71°C
Kako biste spriječili zarazu bakterijama koje uzrokuju trovanje, prije rukovanja hranom, tijekom i nakon njega 20 sekundi perite ruke sapunom i toplom vodom. Poželjno je dobro oprati i hranu te pribor kojim se služite tijekom kuhanja. Sirove namirnice mogu sadržavati opasne mikroogranizme – uzročnike bolesti koji se doticajem lako prenose na već kuhanu hranu, upozoravaju stručnjaci. Stoga je nakon kuhanja ili tijekom pospremanja hrane vrlo važno razdvojiti sirove i termički obrađene namirnice. Digitalni toplomjer pomoći će vam da se uvjerite je li hrana “sigurna” ili termički obrađena na odgovarajućoj temperaturi. “Sigurna temperatura” uništava većinu štetnih mikroorganizama. Za govedinu i svinjetinu to je 71°C, za piletinu i puretinu 74°C, a za ribu 63°C. Lako kvarljivu hranu trebalo bi pospremiti u hladnjak ili zamrznuti u roku od dva sata nakon što ste je kupili ili pripremili (ako je jako toplo, u roku od jednog sata). Prije nego što stavite kuhanu hranu u hladnjak ili zamrzivač, dobro je rashladite. Temperatura u zamrzivaču treba biti -18°C.
Trovanje nije baš tako bezopasno
Liječnik Oprah Winfrey dr. Mehmet Oz tvrdi kako je mudro svakom trovanju želudca pristupati kao potencijalno jako opasnom.
Kod stafilokoka potrebna je voda
Najčešći su simptomi zaraze stafilokokom vodenast proljev, bolovi u trbuhu i jako povraćanje, kaže dr. Oz. Može se izgubiti mnogo tekućine, koju se mora nadoknaditi.
E. coli reagira nakon 12 sati
Esherichiju coli može sadržavati odrezak, ali i rajčica te zelena salata, ističe stručnjak. Simptomi poput vodenasta proljeva najčešće se javljaju od 12 do 20 sati nakon jela.
Salmonelu prati bol u trbuhu
Salmonela se najčešće krije u nedovoljno kuhanim jajima, piletini i govedini, mliječnim proizvodima, kremastim kolačima i sladoledu. Simptomi su jak bol u trbuhu, temperatura i proljev.
Odvajanjem se najbolje štiti od zaraze
Za pospremanje ostataka hrane preporučuje se upotrebljavati isključivo čiste vrećice ili posude s poklopcem, a nosite li sirovo meso u prenosivom hladnjaku, dobro ga zamotajte te stavite na dno hladnjaka. Tako ćete izbjeći da se zaraze druge namirnice. Stručnjaci tvrde kako se salmonelom možete zaraziti i dok perete piletinu.
Trovanje se mora shvatiti ozbiljno
Iako u većini slučajeva izaziva prolazne simptome te prođe samo od sebe, samo u Americi zbog trovanja hranom na liječenju završi 300.000, a umre 5000 ljudi na godinu, kaže poznati američki liječnik i gost “Oprah showa” dr. Oz. Zato je vrlo važno poznavati mjere prevencije i simptome te biti oprezan čak i ako je riječ o “običnu” trovanju.
Stafilokok čeka na majonezi i sladoledu
Stafilokok se na hranu najčešće prenosi kašljanjem, kihanjem ili dodirom zaražene osobe. Ta bakterija na hrani poput kremastih kolača, sladoleda i majoneze stvara otrov koji izaziva bolest. Simptomi se javljaju nakon od tri do šest sati, a najčešće prolaze nakon od 12 do 24 sata.
Patogeni soj E. Coli
Iako je E. coli čest uzročnik mokraćnih i probavnih infekcija, njezin patogeni soj EHEC može prouzročiti simptome poput visoke temperature, krvave stolice i opasnoga hemolitičko-uremičkoga sindroma, koji može voditi zatajenju bubrega, pa i smrti.