Ponekad je teško procijeniti koliko je neka hrana ljuta sve dok ne završi u ustima. Ako vam usta 'gore' od ljutine posegnite za čašom hladnog mlijeka ili komadom sira
Pojeli ste nešto ljuto i usta vam 'gore': Evo kako ublažiti ljutinu
Kapsaicin, sastojak iz ljutih papričica zdrav je za naše tijelo, ali i daje ljutinu koja u ustima ponekad može biti nepodnošljiva. Ako vam se dogodi da pretjerate s ljutinom i usta vam "gore" posegnite za jednom od ovih namirnica i olakšajte si patnju:
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Popijte čašu hladnog mlijeka ili pojedite komad sira - neutralizirat će osjećaj ljutine na jeziku.
- Stavite žlicu ulja u usta, promućkajte i ispljunite.
- Pomaže i med ili maslac od kikirikija, limun i rajčica.
- Riža, kruh ili krumpir neće neutralizirati kapsaicin, ali će zaustaviti da osjećaj ljutine postane joj jači.
Inače, ljudi koji jedu ljutu hranu žive duže, pokazala je nedavna studija. Znanstvenici tvrde kako za deset posto vremena duže žive ljudi koji ljutu hranu jedu jednom do dva puta tjedno, a 14 posto duže oni na čijem je tanjuru dva do sedam puta tjedno. Za to je zaslužan upravo kapsaicin koji se nalazi u čiliju, feferonima i kajenskom papru. Što više kapsaicina sadrže, ljući im je okus.