Osim čajeva i sirupa, od cvjetova bazge pripremaju se i gastro-delicije poput pohane bazge, koje se poslužuju u prestižnim restoranima diljem svijeta
Pohana bazga veliki je hit u svjetskim restoranima
Ljekovitost cvjetova, plodova, ali i kore te lišća bazge, koja cvate od travnja do lipnja, poznavali su još Rimljani,čije su žene crvene bazgine bobice koristile u beauty tretmanima poput bojenja kose. S obzirom da je bogata antioksidansima, vitaminom C, željezom, kalijem i natrijem, čaj, sok pa i šampanjac od bazge “čiste” tijelo od toksina (djeluju kao diuretik) i jačaju imunitet. No uz ljekovitu primjenu, u posljednjih nekoliko godina raste i njena gastronomska vrijednost. Iako su čaj i sirup najpoznatiji (i najomiljeniji) proizvodi od bazge, pohani cvjetovi bazge vrlo su popularni, a nude ih i prestižni svjetski restorani poput praškog Allegra. Smjesa u koju se umaču cvjetovi nalik je onoj za palačinke; sastoji se od šalice ječmenog i pšeničnog brašna, malo soli te decilitra piva. Na kraju se dodaje voda kako bi se smjesa razrijedila, a potom se u nju potapaju neprocvali cvjetovi bazge koji se prže u vrelom ulju sve dok ne porumene. Prženi cvjetovi posipaju se vanilin-šećerom, cimetom i mljevenim lješnjacima ili bademima.
Sok (sirup) od bazge jedan je od najjednostavnijih pripravaka od samoniklog bilja. Osnovni recept svodi se na ukuhavanje četiri litre vode i 4 kilograma šećera. U otopinu se potopi oko 40 cvjetova bazge, a tekućina treba odstojati najmanje 24 sata. Potom se sok procijedi, doda se 6 dag limunske kiseline, a sirup se ulijeva u sterilizirane boce.
TONIK OD BAZGE
SASTOJCI: 2 kg šećera, 25 cvjetova bazge, 2 limuna narezana na ploške, 2 litre vode
PRIPREMA: Šećer otopite u vodi kojoj ste dodali limun narezan na ploške. Tekućinu rashladite i prelijte preko cvjetova bazge. Posudu dobro zatvorite, a nakon dva dana tekućinu procijedite. Tonik razrjeđujte s vodom u omjeru 3:1.
ŠAMPANJAC OD BAZGE
SASTOJCI: 20 cvjetova, 1,4 kg meda, 1/4 vinskog octa, 3 limuna, 15 l vode
PRIPREMA: Limun narežite na ploške te ga, s cvjetovima, medom i octom, namočite u vodi. Četvrti dan procijedite tekućinu (ne smije doći u dodir s metalom!) i ulijte u boce. Složite ih uspravno na tamno mjesto i otvorite nakon 6 tjedana.