U godinu dana Hrvati su pojeli 6,3 milijuna kilograma kečapa, majoneze i senfa, na to su potrošili više od 210 milijuna kuna - pokazalo se kako ne brinu previše o višaku kilograma
Pogađajte - uz što sve Hrvati jedu majonezu, kečap i senf?
Ovdje su neke činjenice o prehrambenim navikama građana kad su ova tri popularna umaka u pitanju:
Majoneza
Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal otkrilo je kako 77 posto građana uredno jede majonezu i pri tome velika većina previše ne brine za kilograme - skoro 60 posto anketiranih (od njih 400) priznalo je kako jedu klasičnu majonezu dok nešto više od 12 posto zbraja kalorije pa jedu onu s oznakom light. Ostali je ili ne jedu ili biraju one s dodatkom chillija, limuna, jogurta i ostalog.
Najviše je jedu uz:
- sendvič - 39 posto
- pommes frites - 18,3 posto
- kobasice - 12,2 posto
- hrenovke - 11,8 posto
- meso - 10,2 posto
- salate - 8,2 posto
- pizzu - 0,3 posto
Kečap
Kečap rado jede 80,6 posto učesnika ankete - blagi kečap nešto bira više od polovice njih, dok se za ljuti odlučuje tek četvrina.
Najviše ga jedu uz:
- pommes frites - 44,1 posto
- pizza - 21,5 posto
- kobasice - 12,3 posto
- meso - 9,4 posto
- hrenovke - 6,4 posto
- tjestenina - 4,2 posto
- sendvič - 2,2 posto
Senf
Istraživanje je pokazalo kako se senf jede najviše, više od majoneze i kečapa. Raznim jelima dodaje ga 83,3 posto anketiranih.
Najviše ga jedu uz:
- kobasice - 49,9 posto
- hrenovke - 26,7 posto
- meso - 10,5 posto
- sendvič - 2,1 posto