Najljepši dar pod borom je kućica od medenjaka ukrašena čokoladom i bombonima, a kako bi se izradila bez stresa, napravite je tjedan dana prije Božića
Pod borom ostavite originalnu jestivu kućicu od medenjaka
Pripremite li zidove i krov kućice od medenjaka unaprijed te ih spremite u kutiju za kekse, većina posla je obavljena, pa se cijela obitelj može posvetiti najzabavnijem dijelu - ukrašavanju. Najbolje vrijeme za pripremu je tjedan prije Božića. Prije izrade osnovnog tijesta za kućicu na masnom papiru nacrtajte prednju i stražnju stranicu, dvije bočne i dvije za krov. Pojednostavljeni nacrt poslužit će kao predložak, a možete i “projektirati” dimnjak, životinje, snjegovića i ostale stanovnike prema želji.
Razvaljano tijesto neka bude debljine do pola cm pa samo izrežite nacrtane oblike za slasnu kućicu. Nakon što se dijelovi ispeku, ostavite ih da odleže, a onda ih lijepite jestivim ljepilom.
Kao ljepilo, ali i glazura, najbolje će vam poslužiti “royal icing”. Njega napravite tako da istučete bjelanjke, dodate šećer u prahu, limunov sok, ekstrakt vanilije, ekstrakt badema i vodu. Miksajte sve dok smjesa ne bude čvrsta. Bijeli “royal icing” doprinijet će snježnom ugođaju, a možete mu dodati i jestive boje.
Glazuru izradite prije lijepljenja stranica jer se brzo suši. Ako se dijelovi ne mogu zalijepiti, najčešći je problem u premalo šećera. Od ostatka tijesta napravite podlogu na koju ćete lijepiti stranice, a kao temelj može poslužiti i običan pladanj. Za završnu dekoraciju mogu poslužiti šareni bomboni, keksi i drugi alati iz “slatkog arhiva”, a jedini kriterij je mašta.
Prozore ukrasite, primjerice, čokoladom, bombonima i žvakaćim gumama, krov prekrijte keksima ili krekerima, a ogradu napravite od čokoladnih pereca. Lizalice mogu predstavljati drveće. Stavite li i božićne lampice, kućica će biti još posebnija. Ne želite li je pojesti, premažite je lakom ipotrajat će do idućeg Božića.
Premaz "royal icing" za kućicu iz snova
Sastojci:
- 450 g šećera u prahu
- 3 bjelanjka
- 1/4 šalice vode
- 1-2 žlice limunova soka
- prema želji jestive boje
Priprema: lzmiksajte bjelanjke, šećer i vodu. Kad smjesa postane glatka, umiješajte limunov sok. Dodajte boju prema želji. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo vode, a ako je rijetka, dodajte šećera.
Savršena glazura za ukrase na kući
Sastojci:
- po 2 žlice kakaa i mlijeka
- 3 žlice
- margarina ili maslaca
- šalica i pol šećera
- pola žlice vanilije
Priprema: lzmiješajte kakao, margarin, mlijeko i vaniliju. Dodajte pola šećera, dobro izmiješajte pa dodajte ostatak. Ukrasite kućicu od medenjaka kako želite čokoladnom glazurom.
Tijesto za kućicu na drugi način
Sastojci:
- 6,5 šalica brašna
- po šalica i pol pšeničnog brašna i smeđeg šećera
- 2 žlice đumbira u prahu
- po žlica cimeta i soli
- po šalica melase i kukuruznog sirupa
- šalica margarina
Priprema: lzmiješajte suhe sastojke. Otopite margarin, melasu i sirup na vatri. Pomiješajte sve sastojke i zamijesite tijesto.
Osnovno tijesto za jestivu kućicu od medenjaka
Sastojci:
- 6 šalica brašna
- po pola žličice praška za pecivo i sode bi karbone
- po 4 žličice đumbira i cimeta
- malo soli
- 220 g maslaca
- šalica i pol šećera
- 2 jaja
- šalica meda
Priprema: Izmiješajte suhe sastojke pa dodajte jaja, maslac, med i malo vode te sve izmiksajte. Zamijesite glatko tijesto, omotajte ga plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku dva sata. Razvaljajte tijesto na debljinu od pola cm, prislonite željene izrezane oblike od masnog papira i izrežite figure. Pecite ih na 180°C oko 15 minuta. Ostavite ih preko noći, a onda ih spajajte jestivim ljepilom.
Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" s novinama potražite na kioscima svake subote za 5,99 kn.