Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

'Počeli smo kao mesnica. Danas nam svi dolaze na janjetinu'

'Počeli smo kao mesnica. Danas nam svi dolaze na janjetinu'
13

Marina i Ivan Žganjer uspješno vode restoran već desetljećima, a poznati su, osim po mesu, po štrudlama i dobrim porcijama. Delicija je sablja bana Frankopana. Ove godine slave 50. obljetnicu...

VIDEO

Ako volite priče o vrijednim ljudima koji su sve što imaju stekli vlastitim rukama i predanim radom, onda je priča o bračnom paru Žganjer prava poslastica za vas. Marina (65) i Ivan (74) u Jaškovu, između Karlovca i Ozlja, vode obiteljski restoran Žganjer punih 50 godina.

Sve je počelo sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad je Ivan otišao raditi u Njemačku, no roditelji su željeli da se vrati. Ivan je pristao, ali pod uvjetom da otvore vlastitu mesnicu, zato što mu je otac mesar i vinar. Posao s mesom dobro je krenuo, a onda je vrijedan Jaškovljanin opet otišao u Njemačku. Cilj je bio zaraditi novac i otvoriti gostionicu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Osijek: Matej se nakon 12 godina vratio iz Irske i sa suprugom Irkinjom pokrenuo posao 00:59

Kad se vratio, srušio je krov obiteljske kuće, napravio betonsku ploču, a šank napravio kod lokalnog stolara. Roditelji, iako ne baš zadovoljni što im se ruši krov, bili su podrška sinu u namjeri da otvori ugostiteljski objekt, u kojem se u početku točilo samo piće, a tek povremeno peklo pokoje janje ili odojak. Salate su pripremali u kuhinji u kući na kojoj su napravili prozorčić za izdavanje narudžbi. Mještani su govorili kako Ivan neće dugo opstati.

- Osamdesetih se posao počeo razvijati, postali smo popularni, a svakodnevno se tražio stolac više, baš kao i koja kila janjetine više. Puno smo pekli na terenu na crkvenim i vatrogasnim slavljima u okolnim mjestima i po susjednoj Sloveniji te tako došli do mnogo novih gostiju. Godine 1990. odlučili smo se proširiti pa sam uz pomoć supruge Marine otvorio restoran. Dugo smo razgovarali kako ga nazvati i na kraju smo odlučili dati najjači pečat i stati iza novog proizvoda svojim prezimenom - tako je buffet Lovcu postao restoran Žganjer - otkriva nam gospodin Ivan, koji se, uz mesna jela i slasne juhe, nametnuo s janjetinom, koja je i danas neraskidiva poveznica s ovim restoranom.

VIDEO 'Posluživao sam Tita, Tuđmana, Ćiru. 12 godina nisam dizao cijene, a u mirovinu neću'
VIDEO 'Posluživao sam Tita, Tuđmana, Ćiru. 12 godina nisam dizao cijene, a u mirovinu neću'

Ivan i Marina janjce su nabavljali s Krka, Paga i Cresa, a restoran su širili nekoliko puta zadnjih desetljeća. Cilj je uvijek bio isti, a to je da ljudima pruže domaću hranu i dobru porciju.

- Ugostiteljstvo je dinamičan posao koji nema fiksno radno vrijeme, radi se najviše kad drugi imaju slobodan dan. Obiteljski rad je često izazovniji jer se često briše granica poslovnog i privatnog života, a s druge strane to nosi i svoje benefite jer se svi bolje razumijemo. Svatko svojom individualnošću, posebnim sposobnostima ili talentima dio je priče te je nadopunjuje. Ipak, zadnju riječ u ugostiteljstvu na kraju ima gost. Iz perspektive roditelja djece koja odrastaju u takvom okruženju sigurno ima dana i trenutaka kad obiteljske obaveze pate, ali djecu se, s druge strane, nekako prirodno uči radnim navikama, odrastaju u zanimljivom životno-radnom okruženju, komunikaciji s različitim ljudima. Međutim, uz golemu ljubav prema poslu i posvećenosti poslu, mislim da smo ipak uspjeli prenijeti kćerima da je obitelj najveća svetinja i smisao postojanja - govori nam Marina, kojoj i danas pomažu kćeri Lidija i Alenka.

Danas su najpoznatiji po janjetini, koja je i u njihovu obiteljskom grbu, a svi njihovi gosti s posebnim nestrpljenjem čekaju drugu polovicu prosinca, kad među prvima u Hrvatskoj serviraju mladu janjetinu, koja je najviše kvalitete zahvaljujući provjerenim dobavljačima s Paga, ali i s Krka. Biraju samo domaće namirnice, a imaju i vlastiti vrt, svinje, pripremaju vlastite rezance, kruh, njoke, slastice, kisele krastavce, kiselu papriku...

- Pored janjetine, specijalitet nam je delikatesna janjeća jetrena pašteta, janjeći fileki i nezaobilazna janjeća jetrica na jaškovski način sa svježim sirom i vrhnjem. Zadnjih godina istaknule su se i naše prave domaće juhe bogate okusom - goveđa s domaćim rezancima, od vrganja iz šuma iz okruženja restorana i od buče. Od mesnih jela po narudžbi, top tri jela su teleći medaljoni u umaku, sablja bana Frankopana i medaljoni u umaku od Karlovačkog piva. Posljednjih godina dodali smo i jela povezana s bogatom povijesti ozaljskog kraja, a inspiraciju smo pronašli u kuharicama Zrinskih iz 17. stoljeća. Nikako ne smijemo zaboraviti, a posebno od 2015., kad je u Jaškovu napravljena najduža štrudla na svijetu i postavljen Guinnessov rekord od 1479,38 metara - domaću štrudlu. Uz janjetinu, štrudla je, pogotovo u vrijeme Štrudlafesta, neizostavan simbol restorana - iskreni su Marina i Ivan koji štrudle pripremaju onako kako su ih pripremale njihove majke, obje imena Dora, pa stoga i njihove slastice nose ime "Slastice bake Dore", među kojima su i karlovački keksi te torta Katarine Zrinski.

Ovaj restoran danas ima desetak djelatnika tijekom cijele godine, a ovisno o dobu godine taj se broj zna i povećati. Mnogi su kod njih dočekali mirovinu.

'Kultni klub iz devedesetih na Krku pretvorio sam u restoran'
'Kultni klub iz devedesetih na Krku pretvorio sam u restoran'

- Znalo je biti i težih trenutaka, i umora i nervoze, svi smo na kraju samo ljudi sa svojim brigama i problemima, znalo je biti kiše i teških uvjeta na terenu, ali kad vidite zadovoljne goste od kojih mnogi desetljećima dolaze kod nas, sve se zaboravi. Zajedno smo goste 'pratili' od najmanjih nogu, krstitki, prvih pričesti, vjenčanja... S mnogima smo postali prijatelji - ponosno nam govori Ivan, a Marina se nadovezuje.

Obitelj Žganjer nije umorna i ima još ideja. Sretni su što su zajedno s djelatnicima i gostima stvorili ovako lijepu priču.

Juha od jaškovskih vrganja

Sastojci (za 6 osoba): 1 kg svježih vrganja, glavica starog žutog luka, pola dcl ulja ili ako želite domaću mast (ne treba više ulja jer su vrganji masni), sol, papar, crno vino - po želji

Priprema: Operite vrganje i odvojite kapice od donjeg dijela vrganja - korijena vrganja. Stabljiku narežite na kockice ili tanke kolutiće. Na ulje stavite nasjeckani luk, posolite ga da luk omekša. Dinstajte luk dok ne dobije zlatno-žutu boju. U tavi dodajte sjeckani dio korijena vrganja i sve pirjajte te povremeno podlijevajte s vodom. Kad se sve propirja, smjesu zblendajte, a po potrebi dodajte vodu kako biste dobili optimalnu gustoću juhe. Smjesu popaprite i posolite, a za bolji jesenski okus dodajte crno vino. Kapice vrganja koje ste također prethodno narezali na tanke šnite dodajte na kraju da prokuhaju i takvi u komadu daju dodatni okus juhi. Ako nemate svježih vrganja, juhu možete napraviti i od zamrznutih vrganja koji mogu i ne moraju biti prethodno blanširani. Po želji možete dodati vrhnje.

'Svaka naša životinja ima svoje ime, a stres ovdje ne postoji'
'Svaka naša životinja ima svoje ime, a stres ovdje ne postoji'
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Što sat rođenja govori o vama?
OPIS KARAKTERA

Što sat rođenja govori o vama?

Osim što otkriva podznak u horoskopu, sat rođenja pomaže prepoznati specifične osobine. Proučite svoje vrijeme rođenja ili ono bliskih osoba i provjerite odgovaraju li opisi karaktera stvarnosti