Planirate putovanje? Najljepši europski gradovi za šetanje | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Planirate putovanje? Najljepši europski gradovi za šetanje

Planirate putovanje? Najljepši europski gradovi za šetanje

Ako planirate putovanje van granica Lijepe naše, donosimo vam neke europske destinacije u kojima pješke bez muke možete obići sve glavne atrakcije

VIDEO

Ranije ove godine, financijska web stranica InsiderMonkey podijelila je svoj popis najprohodnijih gradova na svijetu. Mapirali su udaljenost između pet najboljih turističkih atrakcija svake destinacije i provjerili kvalitetu zraka koristeći IQAir podatke te indekse kriminala i sigurnosti kako bi potvrdili sigurnu mogućnost hodanja.

Usporedili su sve te podatke i napravili listu najprohodnijih turističkih gradova, a mi vam donosimo pet najboljih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Najveći park u Europi 00:59

Na vrhu popisa je Firenca, Italija — grad koji nudi renesansnu povijest i bezvremensku arhitekturu na svakom koraku.

Prohodnost Firence ide kroz njezino povijesno središte, gdje uske uličice vode do znamenitosti kao što su Duomo i Ponte Vecchio. Kvaliteta zraka u Firenci ima ocjenu 44 i ima blagi mediteranski povjetarac. S druge strane, sigurnosni rezultat za Firencu je 60,24. 

Čak je pet hrvatskih otoka na popisu top destinacija Insidera
Čak je pet hrvatskih otoka na popisu top destinacija Insidera

Glavne znamenitosti, uključujući galeriju Uffizi, Ponte Vecchio, Piazza della Signoria, Piazza del Duomo i katedralu Santa Maria del Fiore, nalaze se manje od kilometar jedna od druge, što znači da ih sve možete vidjeti hodajući unutar 10-20 minuta.

Drugi na listi je glavni grad i kulturno središte Latvije, Riga. Grad spaja srednjovjekovni šarm i urbani život, s kamenim ulicama koje vijugaju po cijelom gradu. Prohodnost Rige odražava najbolje u Vecrīgu, četvrti na UNESCO-vom popisu, i povijesnom središtu Rige. Ne samo da Riga ima čiste ulice, već je i sigurno mjesto za šetače, sa sigurnosnom ocjenom od 61,27. Kvaliteta zraka ovdje je umjerena.

Neke od atrakcija u Rigi su katedrala u Rigi, središnja tržnica u Rigi i mnogo drugih. Grad ima razgranatu mrežu javnog prijevoza, a većinu ovdje možete obaviti pješice.

Fotolia
Hrvatska je zemlja u kojoj je najsigurnije hodati noću sam. ANKETA Slažete li se s tim?
Hrvatska je zemlja u kojoj je najsigurnije hodati noću sam. ANKETA Slažete li se s tim?

Treće mjesto zauzeo je Hamburg u Njemačkoj, uz mnoštvo kulturnih znamenitosti uz poznatu rijeku Elbu, uživat ćete u prekrasnim pogledima.

Na četvrtom mjestu je Porto u Portugalu s uskim popločanim ulicama, šarenim kućama i slavnim mostom Dom Luís I. Grad ima čiste ulice i dobro održavane parkove poput Jardin do Palácio de Cristal, gdje se možete opustiti. Na kvalitetu zraka u Portu utječe njegov obalni položaj, a grad ima indeks kvalitete zraka 63.

Štoviše, sigurno okruženje grada omogućuje pješacima da istražuju znamenitosti koje se nalaze unutar 3 km jedna od druge.

Peto mjesto zauzeo je španjolski grad Madrid, oblikovan svojom poviješću i kulturnom raznolikošću. Prohodnost grada najočitija je u središnjim područjima kao što su Puerta del Sol i park Retiro. Grad je siguran i zrak je vrlo čist, piše InsiderMonkey

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 4. srpnja: Bik će zadiviti šefove, a Lav ne smije dramatizirati
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za četvrtak 4. srpnja: Bik će zadiviti šefove, a Lav ne smije dramatizirati

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 4. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
10 najgorih pića za zdravlje
GAZIRANA, LEDENI ČAJ...

10 najgorih pića za zdravlje

Nutricionisti i zdravstveni stručnjaci ističu da bi šećeri i aditivi u nekim pićima mogli biti štetni za zdravlje. U nekim pićima valja uživati vrlo umjereno, iako se ne čine tako 'nezdravima'