Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Planiranje budžeta: Ovo morate znati ako želite živjeti sami...

Planiranje budžeta: Ovo morate znati ako želite živjeti sami...

Ankete pokazuju da je generacija Z zabrinuta za svoje financije, ali ne znaju koliko troše ni kako rasporediti mjesečni budžet. Evo par savjeta ako vam financije zadaju glavobolju

VIDEO

Prema istraživanju iz 2021., među nedavno diplomiranim studentima američkih fakulteta, 81 posto ih je željelo naučiti više životnih vještina prije nego što diplomiraju. Nakon godina praćenja nastavnog plana i programa, malo je uputa o tome kako se pripremiti za svijet izvan granica učionice ili doma svojih roditelja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:03

Savjeti kako organizirati financije

Prvo odredite koliko novca svaki mjesec nosite kući. To je iznos novca koji zaradite nakon što se porez, socijalno i zdravstveno osiguranje oduzmu od vaše plaće. Porezi se dijele na izravne (porez na dohodak, prirez porezu na dohodak i porez na dobit) i neizravne (PDV, trošarine i porez na promet nekretnina).

To je lakše izračunati ako imate plaću ili radite određeni broj sati svaki tjedan, a vaš poslodavac već uklanja te odbitke. Ako ste freelancer ili ugovorni zaposlenik, odvojite 20 do 30 posto svoje zarade za poreze.

Zatim zbrojite svoje troškove. To uključuje stanarinu ili hipoteku, račune za režije, premije zdravstvenog osiguranja (ako samostalno plaćate zdravstveno osiguranje), hranu, prijevoz, osiguranje automobila, eventualno brigu o djeci i sve druge račune.

 

Stručnjaci zagovaraju organiziranje proračuna 50/30/20, u kojem 50 posto vaših prihoda ide na životne potrebe (stanovanje, hrana, prijevoz, briga o djeci, režije), 30 posto ide na osobne potrebe (pretplate na streaming, objedovanje, koncerti, zabava), a 20 posto ide kamo želite (štedni račun, mirovinski račun, otplata duga).

Ove analize neće funkcionirati u svačijim okolnostima, osobito ako financijski podupirete druge ljude.

Trebalo bi uvijek imati i rezervu jer troškovi nisu istog iznosa svaki mjesec, mogu se dogoditi neki nepredvidljivi izdaci. Možete pratiti svoj proračun u proračunskoj tablici, aplikaciji za proračun ili ići na staru školu s bilježnicom.

Želite dovesti u red svoje financije? Napravite budžet!
Želite dovesti u red svoje financije? Napravite budžet!

Trebali bi znati svoj kreditni rezultat. On mjeri vašu pouzdanost kao potrošača i vjerojatnost da ćete vratiti zajam. To je najvažniji troznamenkasti broj koji može imati veliki utjecaj na vašu sposobnost da unajmite stan, kupite kuću, kupite auto itd. Kreditni rezultat možete izračunati online i na web stranicama banaka.

Možete izgraditi vaš kreditni rezultat tako da dobijete kreditnu karticu. Ako možete, pokušajte izbjeći velike kupnje kreditnom karticom i u cijelosti otplatiti svoje račune s kreditne kartice; kamate će se skupiti brzo i ne želite se godinama mučiti s otplatama dugova.

Ukoliko studirate, postoje i studentske kreditne kartice s manjim limitom te namjenski i nenamjenski krediti za studente. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'
PROMIJENILA TIJELO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'

Upoznala je gospodina X četiri godine ranije, nakon što joj je poslao e-mail u kojem je rekao da je želi rezervirati na sat vremena. Iako više nisu u kontaktu, jako mu je zahvalna