Ljudi koji piju mnogo zaslađenih pića imaju veći rizik razvoja karcinoma, objavili su znanstvenici u četvrtak ističući da dokazi nisu pokazali izravnu uzročno-posljedičnu vezu
'Pijte manje zaslađenih sokova, rizik od tumora tada je manji'
Zaključci velike francuske studije sugeriraju da ograničavanje unosa zaslađenih napitaka može pomoći u smanjivanju broja karcinoma, kažu znanstvenici. Konzumacija zaslađenih napitaka porasla je širom svijeta u proteklih nekoliko desetljeća i povezana je s pretilošću koja je pak sama za sebe povezana s povećanim rizikom od razvoja karcinoma.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da ljudi ograniče unos šećera na manje od 10 posto ukupnog energetskog unosa, a preporučuju i dodatno smanjivanje na ispod pet posto ili oko 25 grama dnevno jer je to još zdravije.
Mnoge države poput Britanije, Belgije, Francuske, Mađarske i Meksika uvele su ili će uvesti poreze na šećer s ciljem poboljšanja ljudskog zdravlja.
Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu British medical journal obuhvatila je 101.257 Francuza od kojih je 21 posto bilo muškaraca a 79 posto žena. Praćeni su maksimalno devet godina između 2009. i 2018. kako bi se analizirao njihov unos šećera i rizici za sve vrste karcinoma te neke specifične poput raka dojke, debelog crijeva i prostate.
Znanstvenici su uzeli u obzir i druge faktore koji utječu na rizik pojave raka poput dobi, spola, razine obrazovanja, obiteljske medicinske povijesti, pušenja i tjelesne aktivnosti. Rezultati su pokazali da je 100 mililitara dnevno povećanog unosa zaslađenih pića povezan s 18 posto većim rizikom karcinoma te 22 posto većim rizikom raka dojke.
Kad su ispitanici bili podijeljeni u dvije skupine - jednu koja je pila voćne sokove i drugu koja je pila ostala zaslađena pića, uočeno je da su obje grupe povezane s višim rizikom pojave karcinoma. Nije pronađena nikakva veza s karcinomima debelog crijeva i rektuma te rakom prostate.
Stručnjaci koji nisu bili povezani s tim istraživanjem ocjenjuju da se radi o kvalitetnoj studiji no ističu da rezultati ne predstavljaju dokaz uzročno-posljedičnih veza.
- Iako studija ne pruža konačne uzročno-posljedične dokaze o šećeru, ona svejedno osnažuje važnost trenutnih napora da se smanji unos šećera - kaže Amelia Lake, stručnjakinja za javno zdravlje na britanskom sveučilištu Teesside.
- Poruka svih dokaza o prekomjernom unosu šećera i raznim zdravstvenim ishodima jasna je: smanjivanje unosa šećera u našoj prehrani iznimno je važno - dodaje.