Postoje namirnice koje potiču upalne procese i oksidaciju stanica, što povećava rizik od raka dojke, kao i one koje djeluju obrnuto. Znate li što treba izbaciti, a što uvrstiti u prehranu?
Pet namirnica koje podižu ili smanjuju rizik od raka dojke
Znanstvenici sugeriraju da se rizik od raka dojke može povezati i s načinom prehrane te tjelesnom težinom. Evo popisa namirnica za koje se tvrdi da povećavaju rizik od raka dojke, pa bi ih trebalo izbjegavati u prehrani, kao i pet namirnica koje su poželjne, jer je uz njih rizik od te bolesti manji.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Hrana koju bismo trebali izbjegavati
1. Mlijeko
Da bi osigurali dobit, proizvođači potiču proizvodnju mlijeka dodavanjem hormona i kemikalija u prehranu životinja. Među kemikalijama je i rGBH, koji posebno dodaju američki stočari. Ispitivanja pokazuju da dodavanjem rGBH-a mlijeko sadrži višu razinu drugog hormona, inzulinu sličnog faktora rasta IGF-1. Taj je hormon prirodno prisutan u tijelu i regulira diobu stanica. Studije su pokazale da povišena razina tog hormona u tijelu povećava rizik od raka dojke.
2. Masti
Nisu sve masti loše. Na primjer, masnoće iz prerađene hrane povezuju se s povećanim rizikom od raka dojke, dok se one iz biljnih izvora, voća i povrća, povezuju s manjim rizikom od te bolesti. Zbog toga treba izbjegavati trans masne kiseline, koje se nalaze u prerađenoj i prženoj hrani, a pogotovo krafnama, pakiranim pecivima, kolačićima i krekerima.
3. Crveno meso
Postoje studije koje crveno meso povezuju s većim rizikom od raka dojke, pogotovo ako je meso prerađeno ili pripremljeno kao polugotov ili gotovi obrok. Prerađeno meso i naresci sadržavaju i puno soli, koja se također ne smatra dobrim izborom za prevenciju bolesti.
4. Slatkiši
Žene koje jedu puno slatkiša, što uključuje i slatke napitke, imaju 27 posto veći rizik od raka dojke od žena koje konzumiraju manje dodanih šećera. Rafinirani ugljikohidrati podižu razinu krvi u organizmu, pa prisiljavaju tijelo da oslobađa inzulin, a inzulin potiče stanice raka da rastu i samim time može dovesti do porasta razine estrogena u organizmu, a to posredno može utjecati na veći rizik od raka dojke.
5. Biljna ulja
To uključuje ulje suncokreta, sojino i kukuruzno, koja imaju visoku razinu nezasićenih masti, koje potiču oksidaciju stanica i mogu povećati rizik od raka dojke.
Hrana koju bismo trebali uvrstiti u prehranu
1. Povrće iz porodice krstašica
Takvo povrće sadržava fitonutrijente koji sprječavaju širenje raka i zaustavljaju formiranje stanica raka. Ti fitonutrijenti potiču metabolizam estrogena, pa se stvara zaliha u tijelu u obliku koji ne potiče razvoj raka dojke.
2. Masna riba
Žene koje su konzumirale suplemente ribljeg ulja imale su 32 posto manji rizik od raka dojke. Pokazalo se to u studiji koja je promatrala te žene u odnosu na one koje ne koriste riblje ulje, tijekom razdoblja od 6 godina. Masna riba sadrži omega-3 kiseline koje smanjuju upale u organizmu, pa se preporučuje uzimanje tih suplemenata.
3. Maslinovo ulje
Bogato je fitonutrijentima i antioksidansima koji smanjuju rizik od raka dojke. To uključuje i skvalan, koji se koristi u kozmetici, za koji je dokazano da inhibira rast tumora.
4. Slatki krumpir
Povrće narančaste boje glavni je izvor karotenoida. Slatki krumpir posebno je bogat beta-karotenom. Studija je pokazala da žene koje ga konzumiraju imaju 17 posto niži rizik od raka dojke, a pretpostavlja se da je to zato što beta-karotenoidi imaju sposobnost kontrole rasta stanica.
5. Rajčice
Bogate su likopenom, koji je moćan antioksidans, te sprječava rast stanica raka. Time štiti od raka dojke, piše portal 1MilionHealthTips.com.
POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...