Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Pet ljetnih ideja: Tacosi, rižot i salata gotovi dok kažeš ručak

24sata placeholder

Ispecite krilca u hrskavoj korici od parmezana ili brze mesne okruglice i poslužite ih s bogatom salatom i osvježavajućim umakom za ljetni ručak koji će vam oduzeti svega 20-ak minuta

Najbolje rješenje za lagani i brzi ljetni ručak su tjestenina i riža, ali i meso koje se samo poprži, sve upotpunjeno s puno osvježavajućeg povrća. Možete jednostavno ispeći meso i povrće u woku, uz dodatak omiljenih začina, i fantastičan ručak je na stolu. Tjesteninu i rižu kombinirajte s ribom ili plodovima mora, a meso poslužite uz bogatu salatu i slasni umak na bazi vrhnja. Donosimo i nekoliko jednostavnih recepata za jela gotova u svega pola sata. 

Hrskava krilca s parmezanom

Sastojci: 500 g pilećih krilca, 80 g brašna, jaje, sol, papar, 1∕2 dl mlijeka, 1 dl vrhnja za kuhanje, žlica kečapa, žličica tabasca, žličica mljevene ljute paprike, žličica sušenog vlasca, 70 g parmezana, 1∕2 šalice brašna, šalica i 1/2 kukuruznih pahuljica

Priprema: Odstranite komadima mesa kožicu i zarežite ih oko kosti. Pomiješajte jaje s mlijekom i vrhnjem za kuhanje, posolite i popaprite. Umiješajte kečap i tabasco. Naribajte sir i dodajte ga u tekućinu. U drugoj posudi krupnije usitnite dio kukuruznih pahuljica, a ostatak sameljite u blenderu. Brašnu dodajte sušeni vlasac i mljevenu papriku. Meso uvaljajte u brašno, zatim u smjesu od mlijeka, vrhnja i sira, a zatim u kukuruzne pahuljice.

Hit za sve ljubitelje gin tonica: Osvježavajuća torta s koktelom
Hit za sve ljubitelje gin tonica: Osvježavajuća torta s koktelom

Panirano meso pecite u dubokom ulju, dok ne postane hrskavo i zlatnožute boje. Poslužite uz bogatu ljetnu salatu od rajčica, krastavaca, paprike, rikole i drugog omiljenog povrća po izboru, začinjenog maslinovim uljem i limunovim sokom. Umak možete napraviti od kečapa i majoneze ili grčkog jogurta i vlasca. 

Rižot s lososom i limunom

Sastojci: 300 g riže, 2 žlice maslinovog ulja, 150 g lososa (iz konzerve ili svježeg), stručak vlasca, limunov  sok, mljevena ljuta paprika, sol, papar, češanj češnjaka, luk, 1 l povrtnog temeljca, žlica maslaca

risotto with fresh salmon chive and lemon peel, healthy food

Priprema: Zagrijte temeljac do vrenja. Sitno nasjeckajte luk, pa ga pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekša. Dodajte sjeckani češnjak, nakon minutu miješanja ubacite rižu i kratko prepržite, te prelijte limunovim sokom. Začinite solju, paprom i paprikom, te uz stalno miješanje na laganoj vatri postepeno dolijevajte vrući temeljac. Neposredno prije nego što riža omekša, dodajte žlicu maslaca te ocijeđeni i izmrvljeni losos. Pripremate li rižot sa svježim fileom lososa, skuhajte ga na pari i također umiješajte pred kraj u kuhanu rižu. Maknite s vatre, pospite sjeckanim vlascem i poslužite toplo.

Osvježavajući ljetni tacosi

Sastojci: 6 tortilja, 80 g tvrdog sira, 500 g pilećih prsa, 100 g graha iz konzerve, 150 g cherry rajčica, paprika, luk, listovi zelene salate, malo limunova soka i maslinovog ulja;  za preljev: grčki jogurt ili vrhnje, malo sjeckanog češnjaka i vlasca

Priprema: Narežite piletinu na trakice i popržite u woku ili na tavi. Očišćene rajčice, luk, papriku i salatu nasjeckajte, pomiješajte s ocijeđenim grahom i začinite limunovim sokom i maslinovim uljem, posložite u lagano popržene tacose, razdijelite komadiće pečene piletine i tvrdog sira te obogatite preljevom od jogurta ili vrhnja.

Toplo-hladna salata sa slaninom 

Sastojci: 300 g tjestenine, 50 g pinjola, 100 g tankih ploški slanine, luk, 200 g tvrdog sira, matovilac, rikola ili druga zelena salata po želji; preljev: 5 žlica maslinovog ulja, 2 žlice octa, bosiljak, sol, papar

Tagliatelle with bacon, garlic and salad

Priprema: Zagrijte u tavi bez masnoće na laganoj vatri pinjole dok malo ne porumene. Istresite ih u posudu i ostavite neka se ohlade. U tavu zatim stavite slaninu i pržite je sa svih strana dok ne postane hrskava. Sve sastojke za preljev stavite u staklenku, poklopite i dobro promiješajte. Skuhajte i ocijedite tjesteninu. Razdijelite na tanjure listove matovilca. Posložite tjesteninu, dodajte pinjole, ploške luka i sira. Začinite preljevom. Na kraju posložite ploške pržene slanine. Za još bogatiju salatu, dodajte polovice cherry rajčica i trakice crvene paprike.

Brze okruglice

Sastojci: 500 g sitno mljevene svinjetine, 1 luk, 3 režnja češnjaka, 1 žlica krušnih mrvica, 1 jaje, sol, papar, ulje za prženje

Fried pork burgers served with steamed vegetable

Priprema: Luk i češnjak sitno nasjeckajte i popržite na malo ulja. Mljevenu svinjetinu posolite, popaprite te dodajte prženi luk i češnjak, krušne mrvice i jaje. Sve dobro izmiješajte i napravite kuglice. Pržite ih na ulju dok ne dobiju lijepu boju, oko 15-ak minuta. Poslužite uz povrće po želji i umak od vrhnja i majoneze ili rajčice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Top trikovi kako da vam božićna zvijezda traje do idućeg Božića
EVO NA ŠTO OBRATITI PAŽNJU

Top trikovi kako da vam božićna zvijezda traje do idućeg Božića

Važno je da kupite Božićnu zvijezdu koja nije bila izložena propuhu ili neadekvatnim uvjetima, jer će u protivnom po dolasku kući početi gubiti lišće, savjetuje osječki cvjećar Slaven Pavlović