Kod kuće je dobro imati i redovito koristiti riblje ulje, vitamin D, aktivne probiotike i pycnogel. Uzima li se folna kiselina, vitamin E ili selen moguće je predoziranje
Pet dodataka u kućnoj ljekarni koje je uvijek dobro koristiti
Čak dvije trećine ljudi redovito uzima razne dodatke prehrani, no stručnjaci upozoravaju da s nekima od njih treba biti oprezan. Analiza je pokazala da je iz široke palete dodataka prehrani samo nekoliko njih doista potrebno. To su riblje ulje i vitamin D, koji su svima dobro došao dodatak, zatim biljni steroli i stanoli za one s povišenim kolesterolom, probiotici za one s probavnim problemima te pycnogenol za ublažavanje bolova.
Prije no što počnete uzimati folnu kiselinu, vitamin E, selen ili beta-karoten, obvezno se posavjetujte s liječnikom. Postoji mogućnost da ih već dovoljno dobivate iz hrane i multivitamina te biste se mogli predozirati.
Riblje ulje čuva srce
Riblje ulje jedini je dodatak prehrani čija redovita uporaba smanjuje rizik od bolesti srca. Obiluje omega-3 masnim kiselinama te snižava tlak i trigliceride, pa smanjuje rizik od moždanog udara.
Vitamin D je kralj dodataka
Vitamin D povećava apsorpciju kalcija te štiti od raka dojke, debelog crijeva i jajnika. Smanjuje rizik od razvoja autoimunih bolesti - dijabetesa tipa 1, multiple skleroze i reumatoidnog artritisa.
Steroli i stanol za niži kolesterol
Sprečavajući zadržavanje lošega kolesterola, mogu sniziti njegovu razinu za 20%. Smanjuju i rizik od raka dojke, želuca i debelog crijeva, a njihov nedostatak povećava rizik od infarkta.
"Čistači organizma"
Aktivni probiotici koji sadrže LGG djeluju na imunološki sustav i pojačavaju obranu od virusnih bolesti. Čuvaju od štetnih i pomažu u obnovi dobrih bakterija te ublažavaju upalne bolesti crijeva.
Pycnogel protiv bolova
Ekstrakt kore francuskoga primorskog bora djeluje protuupalno, smanjuje bol i ukočenost kod osteoartritisa. Pomaže kod srčanih bolesti, snižava tlak i kolesterol te razinu šećera u krvi.