Kako biste uživali u savršenom, kremastom okusu raskošnog pesto umaka ne morate potrošiti novac na kupnju malene staklenke u trgovini, nego izradite svoj pesto kod kuće i jedite ga kad vam se prohtije
Pesto od tikvica je upravo ono što vam treba za ljetnu 'paštu'
Zbog visokog udjela vode, od tikvica se radi izvrstan umak kad se kuhaju na pari i pretvore u pire. Ako u njih ubacite bosiljak i tostirate pinjole, dobili ste gusti kremasti pesto umak, piše TheTakeout.
POGLEDAJTE VIDEO: Kao je Splićanin Dušan prije nekoliko godina uzgojio divovsku tikvicu
Pokretanje videa...
Ako ste skloni veganskim verzijama, sir uvijek možete zamijeniti nekom biljnom namirnicom i umak će ostati iste strukture i jednakog slasnog okusa.
Sastojci:
1/4 šalice badema ili pinjola
3-4 žlice maslinova ulja
4-6 režnjeva češnjaka, grubo narezanog
1 kilogram tikvica, grubo narezanih
1/2 šalica vode, temeljca ili bijelog vina
sok i korica velikog limuna
1/2 šalice ribanog Parmezana
1/2 šalice svježeg bosiljka
1/2 kg tjestenine
sol i svježe mljeveni papar
U slanoj vodi skuhajte tjesteninu. U dubokoj tavi na srednjoj vatri na ulju propržite bademe, oko tri do četiri minute. Uklonite bademe i stavite ih u manju zdjelicu, a kad se ohlade usitnite ih na manje dijelove. U tavu dodajte dvije žlice ulja i češnjak te miješajte oko dvije minute dok ne dobije zlatnu boju.
Dodajte šaku tikvica i prstohvat soli, te ponavljate postupak dok niste dodali sve tikvice. Zatim iscijedite limun i dodajte pola vode ili temeljca, poklopite te kuhajte na umjerenoj vatri dok tikvice ne omekšaju. Dodajte im parmezan i 2/3 svježeg bosiljka, a zatim štapnim mikserom napravite pire umak. Doradite okuse dodajući sol i papar.
Kad se tjestenina skuhala, izdvojite dio tekućine u veliku kriglu, a ostatak iscijedite. Ubacite tjesteninu u tavu, dodajte pola umaka i na umjerenoj vatri miješajte oko jedne minute. Isključite vatru, dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim umiješajte sjeckane bademe.
Tjesteninu poslužite uz natrgane listiće bosiljka, tostirane bademe, još Parmezana ili uz sol i papar po ukusu. Umak koji ostane u loncu će se zgusnuti kad se ohladi, a kako biste ga razrijedili, ulijte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pesto od tikvice možete čuvati u hladnjaku oko pet dana, a možete ga i zamrznuti te mu tako produljiti rok trajanja.