U slanim jelima bundeva se odlično slaže s curryjem i češnjakom, a u slasticama s agrumima i cimetom. Možete ju blanširati, zamrznuti, staviti u gulaše ili rižota. A jeste li probali tortu s bundevom?
‘Pepeljugina kočija’ pretvara se u slane i slatke specijalitete...
Iako postoje različite sorte bundeve, sve se one pripremaju na sličan način.
Od bundeve iz pećnice se, kao i od pirjane, mogu pripremati juhe, umaci, složenci ili nadjevi za palačinke. Bundeva se odlično slaže s curryjem, majčinom dušicom, čili-paprikom, đumbirom, češnjakom, kaduljom, kimom i korijandrom. U slatkim jelima uz bundevu odlično pristaju agrumi (naranče, limuni, limete), cimet i klinčić.
Da biste razrezali bundevu, velik težak kuhinjski nož sa stabilnom oštricom zabodite u nju do drška. Prepolovite je udaranjem po dršku noža i pomicanjem oštrice. Stavite je na veliku dasku tako da prerezani dio bude s donje strane. Tako možete objema rukama dovoljno pritiskati ručku noža da razrežete bundevu na dijelove koji se mogu lakše pripremati.
Prije zamrzavanja blanširajte pripremljene kockice dvije minute u kipućoj vodi. Pripazite da bundeva ne postane mekana jer će izgubiti okus. Kockice bundeve stavite u sito, ohladite ih, upakirajte i zamrznite. Možete zamrznuti i sirove kockice, štapiće ili ribanu bundevu, no tad će imati kraći rok trajanja, oko šest mjeseci.
Mogu se sačuvati i sjemenke bundeva. Izvadite ih iz meke unutrašnjosti i očistite od vlakana. Rasprostrite ih i sušite oko tjedan dana povremeno okrećući. Svoj orašasti okus posebno će razviti ako ih suhe ispržite u tavi i malo posolite.
A da biste dobili pire, bundevu narežite na velike komade i neoguljenu stavite na lim za pečenje te pecite na 150°C oko 40 minuta. Ohladite, ogulite koru i zgnječite meso.
Tikvasti popečci
Sastojci: 300 g bundeve, 300 g mrkve, 300 g luka, 4 žlice brašna, 2 jaja, sol, papar, žličica curryja
Priprema: Bundevu i mrkvu naribajte, a luk narežite na kolutove. Sve pomiješajte s brašnom i jajima te začinite solju, paprom i curryjem. U velikoj tavi zagrijte puno ulja. Po žličicu smjese stavljajte na ulje i spljoštite.
Kolačiće pecite s obiju strana pet minuta da postanu hrskavi. Poslužite sa svježim sirom začinjenim vlascem i peršinom.
Gulaš od bundeve
Sastojci: kg očišćene bundeve, 2 crvene paprike, 2 žlice maslaca, sol, papar, ljuta paprika u prahu
Priprema: Bundevu narežite na sitne kockice. Papriku razrežite na pola, očistite, operite i isto tako narežite na kockice. Maslac otopite u loncu na jakoj vatri.
Kockice bundeve pirjajte miješajući tri minute. Dodajte paprike pa pirjajte još četiri minute. Začinite solju, paprom i ljutom paprikom u prahu te odmah poslužite.
Torta s bundevom
Sastojci: 15 piškota, 2 žlice maslaca, 200 g svježeg sira, 250 g šećera, 2 jaja, 200 g pirea od bundeve, 1 i 1/2 žlice brašna, 350 g vrhnja, 3 žličice vanilin šećera, limunova kora
Priprema: Piškote valjkom usitnite u mrvice. Umiješajte s maslacem, stavite u namašćeni kalup i pritisnite na podlogu. Pomiješajte sir sa 150 g šećera, dodajte umućena jaja, bundevu, dvije žličice vanilin šećera, limun i brašno.
Rasporedite po podlozi i pecite na 175°C oko 35 minuta. Pomiješajte vrhnje i 100 g šećera, prelijte preko vrućega kolača i pecite još 15 minuta. Tortu po želji prelijte preljevom za torte.
Rižot od bundeve
Sastojci: 600 g hokaido bundeve, 120 g crvenog luka, povrtni temeljac, 250 g riže, 2 dl bijelog vina, 100 g gorgonzole, 30 ml maslinova ulja, 40 g sira grana padano, sol, papar
Priprema: Bundevu očistite i narežite na kockice. Polovicu narezane bundeve zapecite u pećnici, a drugu polovicu popržite u woku na maslinovu ulju. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte do zlatnožute boje. Dodajte rižu, popržite je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina.
Čim se vino ukuha, dodavajte topli temeljac stalno miješajući, 7-8 minuta. Dodajte bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari.
Posolite prema želji. Pred kraj dodajte komadiće bundeve iz woka te gorgonzolu. Posolite i popaprite.
Njoki od tikve
Sastojci: 1,2 kg očišćene bundeve, sol, papar, 200 g brašna, 2 žumanjka, 120 g parmezana, muškatni oraščić
Priprema: Bundevu narežite na kriške pa pecite u pećnici oko 40 minuta na 200°C. Zdrobite te izmiješajte s brašnom, jajima i začinima da dobijete tijesto.
Oblikujte njoke i kuhajte u kipućoj vodi oko deset minuta sve dok njoki ne isplivaju na površinu. Poslužite vruće s prepečenom slaninom i orasima.