Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pčele ga prave od medne rose: 'Goranski medun' 39. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

Pčele ga prave od medne rose: 'Goranski medun' 39. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

To je med kojeg na području Gorskog kotara i Ogulinsko-plaščanske udoline proizvode pčele autohtone pasmine sive pčele (Apis mellifera carnica) od medne rose

"Goranski medun" je dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska unija u Službenom listu od 13. veljače, čime je taj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU, navodi se u priopćenju Ministarstva.

To je 39. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), dodali su.

POGLEDAJTE VIDEO o blagodatima meda:

Pokretanje videa...

01:23

Postupak zaštite naziva "Goranski medun" pokrenula je Udruga proizvođača meduna, a EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Izumili su e-maslačak za pomoć pčelama: 'Ovo je naša robotska dobra vila, velika je tek 4 mm!'
Izumili su e-maslačak za pomoć pčelama: 'Ovo je naša robotska dobra vila, velika je tek 4 mm!'

POGLEDAJTE VIDEO S LEOM JUREŠIĆEM: 'NEKI ULETI SU DOSTA SIMPATIČNI'

"Goranski medun" je med kojeg na području Gorskog kotara i Ogulinsko-plaščanske udoline proizvode pčele autohtone pasmine sive pčele (Apis mellifera carnica) od medne rose.

Medna rosa je slatki sok koji se u povoljnim uvjetima najčešće javlja na crnogoričnom (jela, smreka) i bjelogoričnom drveću (hrast, bukva, javor) te kojeg proizvode kukci, najčešće lisne i štitaste uši. Prikupljenoj mednoj rosi pčele dodaju vlastite specifične tvari, odlažu, izdvajaju vodu i skladište u stanice saća do sazrijevanja meduna, objašnjavaju iz Ministarstva.

Boja meduna je u rasponu od tamno bež preko tamno jantarne do crvenkasto-smeđe s mogućim perlastim nijansama u strukturi, kao i zelenkastim refleksijama na površini kod tekućih uzoraka meda.

U ovisnosti o sezoni, "Goranski medun" može poprimiti i tamnije nijanse - smeđe do tamno smeđe, gotovo crne, nerijetko i sa zelenkastim preljevima. Miris je srednje do jako izražen, balzamičan, vaniličan, s notama koje podsjećaju na karamel, smolu, suho lišće i paljeno drvo.

Odlikuje ga relativno slabija slatkoća i pripadajuća aroma srednjeg intenziteta, koja asocira na slad, objašnjavaju iz resora poljoprivrede.

Odmor u snježnoj idili: Lijepe kućice u Gorskom kotaru i Lici donose pravi bijeg od stvarnosti
Odmor u snježnoj idili: Lijepe kućice u Gorskom kotaru i Lici donose pravi bijeg od stvarnosti

Podsjećaju da Republika Hrvatska sada ima 39 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. 

Uz Goranski medun, registrirani su i Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje/Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut /Istarski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik/Poljički zeljanik/Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen/Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli/Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda-boškarina/Meso istarskog goveda-boškarina, Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka i Lumblija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0