Namazi na kruhu, pecivima ili jajima su obrok koji možete prilagoditi svojim željama, a gotove su za nekoliko minuta. Za kremastu paštetu od tune treba 20 minuta
Pašteta osim kao namaz služi i kao osvježavajuće predjelo
Domaća pašteta od ribe, škampi ili povrća poput mrkve i graha idealan je obrok za sutrašnji Veliki petak. Osnovnoj namirnici dovoljno je dodati začine prema želji te vino ili konjak, no važno je ne pretjerati kako ne bi dominirali paštetom. Osim kao namaz na svježem kruhu može se poslužiti kao osvježavajuće predjelo ili se njome mogu napuniti jaja, rajčice ili peciva. Za kremastu paštetu od tune, koja je gotova za samo 20-ak minuta, potrebne su dvije konzerve tunjevine, dva mlada luka, tri trokuta topljenog sira, jaje, osam krastavaca, majoneza i desetak kapara.
Tunu prvo dobro ocijedite pa na komadiće isjeckajte jaje, kapare, sir, luk i krastavce. Dodajte tri žlice majoneze te stavite u blender. Miksajte dok se ne pretvori u pjenušavu smjesu. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati, a zatim poslužite na krekerima ili integralnom kruhu uza zelenu salatu i čašu crnog vina.
Na kruhu ili u jajetu
Osim kao namaz, paštete su idealan najdev za kuhana jaja. Prepolovite tvrdo kuhana jaja po duljini i izvadite žumanjke. Promiješajte ih s paštetom od tunjevine. Ohladite pa smjesom napunite bjelanjke.
Mediteranska pašteta od srdela i jaja
Sastojci: konzerva srdela, pola glavice crvenog luka, limunov sok, 15 dag maslaca, 3 jaja, malo ulja, sol, papar, kiseli krastavci
Priprema: Očistite srdele od kostiju pa zgnječite vilicom. Zatim im postupno dodajte nekoliko žlica ulja i izmiješajte. U drugoj posudi izmiješajte 15 dag maslaca, tri kuhana žumanjka, sol, papar i pola glavice sitno nasjeckanog luka. Dodajte još ulja i limunova soka. Poslužite na svježem kruhu uz krastavce.