Jednostavno dobro: slasno jelo od sira gotovo je za manje od pola sata, a s kombiniranjem začina teško je pogriješiti. Njih će voljeti svi ukućani, pa i najmlađi
Pašta i sir čine savršen, jeftin i ukusan par na svakom tanjuru
Iako vrlo skromno i jednostavno jelo, makaroni i sir omiljena su kombinacija slavne Oprah Winfrey. Osim makaroni poslužit će bilo koja vrsta tjestenine, a i pri odabiru sira gotovo da nema granica. Tijekom spravljanja jela čiji je on glavni sastojak vrlo je važno da temperatura pečenja ili kuhanja ne bude previsoka. Ako se prepeče, imat će gumenu teksturu i neće se rastezati. Sirevi koji će se “najljepše” otopiti na tjestenini su mozzarella i cheddar, a zbog netopivosti je dobro izbjegavati fetu i ricottu. Kombinaciji sira i tjestenine najčešće se dodaje panceta, povrće prema želji te bijeli umak od sira ili vrhnja.
Vrećicu makarona skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite. Umutite šalicu mlijeka, tri jaja, 300 g naribanog i 200 g mladog sira te posolite i poparite. Dublju posudu premažite maslacem pa prelijte malo smjese. Onda stavite red makarona, pa opet smjesu, pa ribani sir, i sve tako dok se sav materijal ne potroši. Na kraju pospite sirom. Pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva.
Povrtni makaroni
Sastojci: 350 g makarona, 400 g artičoka, 250 g špinata, 1/4 šalice parmezana, 2 šalice mozzarelle, papar.
Priprema: Skuhajte tjesteninu prema želji i temeljito ocijedite te posolite. Dodajte srca artičoka, naribani parmezan, pasirani špinat, šalicu narezane mozzarelle i crni papar. Sve dobro promiješajte. Zatim sastojke prebacite u nisku posudu za pečenje. Na vrh položite preostalu šalicu narezane mozzarelle. Pecite dok sir ne počne poprimati zlatno-smeđu boju.
Makaroni sa sirom i cvjetačom
Sastojci: 350 g makarona, cvjetača, 4 kriške kruha, pola šalice nasjeckanog peršina, 3 žlice maslinova ulja, češanj češnjaka, 1,5 šalica sira cheddara, 1,5 šalica kiselog vrhnja, pola šalice mlijeka, žlica senfa, sol, papar.
Priprema: Skuhajte tjesteninu pa joj dodajte i prethodno skuhanu cvjetaču. U međuvremenu u blenderu izmiksajte kriške kruha, peršin, dvije žlice ulja te sol i papar. Ocijeđenu tjesteninu s cvjetačom opet stavite na srednje jaku vatru. Dodajte im žlicu ulja, češnjak, sol, papar. Miješajte tri-pet minuta. Zatim dodajte naribani sir, kiselo vrhnje, mlijeko i senf. Sve prebacite u posudu za pečenje, pospite krušnim mrvicama s peršinom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Smjesu pecite od 12 do 15 minuta ili dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Zlatne penne s kozjim sirom
Sastojci: 100 ml bijelog vina, 400 g tjestenine penne, 30 g pinjola, žlica maslinova ulja, lukovica komorača, 2 češnja češnjaka, 55 g crnih maslina, žlica kapara, žlica mažurana, 170 kozjeg sira, prstohvat niti šafrana.
Priprema: U zdjelici zdrobite niti šafrana pa preko njih prelijte toplo vino. Ostavite da se namače. Tjesteninu kuhajte desetak minuta dok ne bude al dente. U međuvremenu na tavi ispržite pinjole. U drugoj tavi zagrijte ulje na umjerenoj vatri te pirjajte komorač dok ne omekša. Dodajte mu češnjak, pirjajte ga minutu, pa umiješajte masline, kapare i nasjeckani mažuran. Dodajte kozji sir i vino u kojem se namakao šafran. Začinite solju i paprom pa postupno zagrijavajte sve dok se sir ne otopi u umak. Prelijte ga preko tjestenine pa dodajte pinjole i mažuran.
Špageti s briejem
Sastojci: 400 g špageta, 170 g tankih šparoga, 300 g koktel-rajčica, 170 g brieja, šaka bosiljka, 2 češnja češnjaka, ulje.
Priprema: Tjesteninu kuhajte desetak minuta dok ne bude al dente. U međuvremenu u velikoj tavi zagrijte dvije žlice maslinova ulja, dodajte češnjak, šparoge i četiri žlice vode. Pirjajte pet minuta, dodajte rajčice i bosiljak te kuhajte dok rajčice ne omekšaju. Začinite solju i paprom. Tjesteninu ocijedite u cjedilu, dodajte sir i sve pažljivo promiješajte. Poslužite vruće te pospite svježe mljevenim crnim paprom.