Bez obzira na to punimo li je mljevenim mesom ili pečemo te prelijevamo uljem i češnjakom, jela od paprike neizostavni su dio domaće kuhinje
Paprika je kraljica ljetnih delicija domaće kuhinje
Iako su Osmanlije Mađarima zabranjivali uzgoj paprike pod prijetnjom odsijecanja glave, mađarski gradovi Seged i Kalosca i danas dijele titulu glavnoga grada paprike. Ubrzo su shvatili da se glavni “krivac” ljutine, alkaloid kapsaicin, skriva u sjemenkama, a kada su braća Palfy stvorila slatku papriku, započeo je njen uspon u kulinarske prijestolnice Europe.
Aroma paprike odredila je okuse tradicionalnih mađarskih jela, poput paprikaša i gulaša. Bez obzira na to punimo li je mljevenim mesom i ribanim krumpirom ili pečemo te prelijevamo uljem i češnjakom, jela od paprike neizostavni su dio domaće kuhinje.
Uz intenzivnu aromu, paprika je kulinarsku pažnju zadobila i jarkim bojama, koje u trenu mijenjaju izgled ljetnih salata te mesnih i ribljih ražnjića. Budući da svježa sadrži 7 puta više vitamina C od naranče, njene će zdravstvene blagodati najbolje istaknuti tek prstohvat soli. Slavonski “majstori” kažu kako je, uz češnjak, prava “doza” mljevene paprike dio tajne recepture nezaboravnoga kulena i kobasice. No istinskim gurmanima predlažu prstohvat mljevene paprike na kruhu premazanom domaćom svinjskom masti.
RECEPT ZA DOMAĆU PUNJENU PAPRIKU
Sastojci: 50 dag mljevenog mesa, 10 paprika, glavica luka, 2 češnja češnjaka, žlica riže, 5 dl soka od rajčice, 4 žlice brašna
Priprema: načinite smjesu od mesa, riže, usitnjenog luka i češnjaka. Posolite i popaprite. Napunite paprike i prelijte ih vodom te kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 h. Pred kraj dodajte sok od rajčica. Zgusnite zaprškom od brašna