Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pablo's bar skriva staro blago: Krilo aviona je pregrada, a fotelje je darovala Alka Vuica

Pablo's bar skriva staro blago: Krilo aviona je pregrada, a fotelje je darovala Alka Vuica
26

Volim stare stvari, imaju svoju povijest i dušu. Volim uzeti što je iskorišteno i dati tim stvarima novi smisao, kaže vlasnik Antonio koji je bar, zajedno s prijateljem kiparom namjestio antikvitetima

VIDEO

Na jednoj se strani uzdiže džungla s bujnim raslinjem, na drugoj strani starinska vješalica čeka svoje nove goste, dok cijeli prostor Pablo's bara u zagrebačkom Savskom Gaju osvjetljavaju svjetiljke iz jedne stare tvornice koje izgledaju ultra moderno. Iza šanka stoje stari rimski stupovi koji su postali polica...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Par transformirao školski bus u dom 01:57

- Dosta toga je u znaku južne Amerike, a grafit Ibrahima Ferrera, poznatog kubanskog pjevača nas podsjeća na rum, tekilu, i fine ljetne koktele. Lokal je dobio ime po žutočeloj Amazoni, papagaju Pablu. Osim imena, dao nam je i temu za uređenje lokala. A i sam živi u lokalu ili na recepciji hotela koji se nalazi iznad bara. Često smo domaćini i latino partyja sa živom svirkom - govori nam ponosni vlasnik Pablo's bara, Antonio Križić koji je za cijeli lokal zajedno s majstorima i prijateljem dizajnerom i akademskim kiparom Nedeljkom Mikac osmislio interijer do najsitnijih detalja, i to u vrijeme korone. Otvorio ga je prije dvije godine. Kaže kako je izrazito guštao u tome jer ga kreativan rad jako opušta.

- Meni osobno izazov je bio nabaviti avionsko krilo, propeler i kotač starog vojnog aviona, kojeg smo u svrhu umjetničke instalacije dovukli iz Srbije s vojnog otpada jer u Hrvatskoj tako nešto nisam mogao naći. Avionska olupina se uklopila u zid koji predstavlja džunglu, jer kad zamislimo džunglu obično se javi takva slika u glavi. Krilo smo instalirali okomito kod ulaza, a dijelovi su također razbacani okolo, po interijeru, dok je guma postala podnožje jednog fiksnog barskog stola - priča Toni. Ideja mu nije nedostajalo, pa je tako preko oglasa kupio staru ogradu s groba bana Jelačića, a stara hrastova vrata koje je 'dovukao' iz Garešnice rađena prije 150 godina, ugradio je u dio stropa i zida, kao masivni dovratnik. Naravno, s Hrelića, Britanca ili Njuškala tu je još stotinu sitnica, od starog radija, stolova i stolica, starih komoda i 'preinačenih' vitrina. Osim šanka - sve je staro.

- Volim stare stvari, imaju svoju povijest i dušu. Volim uzeti što je iskorišteno i dati tim stvarima novi smisao - kaže Antonio koji je prvo započeo s boutiq-hotelom Sundial prije osam godina. Pomalo je skupljao antikvitete, i onda ih je odlučio 'ugraditi' u ovaj mozaik kultura i stilova koji čine savršeni sklad.

Novi tlocrt stana u Zagrebu za obitelj s dvoje djece: Luksuzni detalji su od mramora i oraha
Novi tlocrt stana u Zagrebu za obitelj s dvoje djece: Luksuzni detalji su od mramora i oraha

-Sve je ručni rad. Proveli smo godinu dana ovdje kombinirajući svaku stvar gdje ćemo ju pripasati. Na kraju smo radili jedan zid koji je mozaik ispiljenih letvica, koje su se savršeno uklopile na zid pored ulaza. Kad vidim komad nečega, nikad mu ne znam namjenu nego ga pripasujemo, pa di najbolje paše - kaže Toni i nastavlja:

- Kuća je iz 1938., a ja sam je kupio prije petnaestak godina jer je bila prilika. Kada smo ju renovirali, ostavili smo samo zidove. Pablo's se nalazi u prizemlju kuće, s terasom koja izlazi do vrta, dok je ispod restoran Botanist, a gore hotel s jedanaest soba. Kad smo odlučili raditi poseban bar, kazali su mi da barovi u sklopu hotela nikad neće zaživjeti kao mjesto za izlazak, pa smo odlučili urediti ga originalno, kao jednu vlastitu tematsku priču, i u njemu organizirati poseban život. Terasa sa stražnje strane gleda na vrt u kojem je uvijek nešto rascvjetano. Vrt je uređivao moj brat koji se bavi uzgojem cvijeća, a uz njega i ja sam zavolio biljke. Posadili smo oleandere, bugenviliju, limun, u žardinjerama su posađene lavande koje odbijaju komarce i ostalo začinsko bilje, ali i indijski kaktus - priča Toni, bivši vojnik, danas ugostitelj koji je na Krku jedno vrijeme imao piratski bar. Dakle, voli sve što je tematsko. Najveća posebnost ovog bara je zeleni papagaj Pablo star pet godina koji goste dočekuje na ulazu.

- Obično sjedi na ulazu, a ponekad odleti na terasu pa tamo gušta. Često ga dolaze vidjeti i djeca, ma prava je atrakcija - govori nam vlasnik koji je kroz život radio razne poslove, pa mu je to sad došlo kao izvrsno iskustvo u uređenju. I njegov prijatelj Nedeljko Mikac, kipar i poznati hrvatski dizajner interijera, koji je uređivao mnogobrojne interijere u Hrvatskoj, na kraju je priznao da mu je ovo bio najdraži projekt.

- A ja sam bio dovoljno lud da sve što je zamislio i nabavim - smije se vlasnik.

U dnu vrta su zaljubljene svjetiljke, djelo jednog majstora iz Novog sada kojem je Toni poslao svoje skice. Pored njih je koktel bar, vrtni šank, također svojevrsni mozaik svega i svačega, od starih visećih ormarića, izloženih starih pribora za vrtlarenje, starih vrata od vitrina, kofera koji podsjećaju na putovanje, ali i ukrasnih betonskih štukatura koje obrubljuju kućicu, a svojim ih je rukama isklesao kipar Mikac.

U drugom dijelu bara, uz kamin i zidove obložene u tkaninu, baš kao u najfinijim salonima, smještene su ružičaste baršunaste fotelje koje je vlasniku za otvorenje darovala Alka Vuica. Pored je stalak s gitarom koju je Toni tamo postavio kako bi se prisjetio da će ju jednog dana i naučiti svirati, što mu je velika želja.

- Dobra se energija prenosi na goste, a u lokal i tako nitko ne dolazi da se 'sekira', tako da je kod nas opuštena atmosfera, od jutra do večeri.

U Pablos'u radi i Tonijev sin i njegova cura, zajedno sa svojim prijateljima, koji su mu dali vjetar u leđa, a uvijek ga bodre da nešto novo napravi ili 'prepravi'. Osim dobre ekipe i muzike, akustičnih svirki i DJ-a, možete probati fine koktele uz koje će uživanje u ovom jedinstvenom prostoru biti izuzetno ugodno, a posebno preporučujemo fini liker od limuna, kadulje, cvjetnog meda i najfinije viljamovke, koji rade ekskluzivno samo za svoje goste.

Beli Manastir: Kupili ruševinu i napravili luksuzni apartman
Beli Manastir: Kupili ruševinu i napravili luksuzni apartman
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO